JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Rambus tar över i pc:n redan nästa år

Minnesarkitekturen Direct Rambus DRAM har vunnit slaget om platsen i nästa generation persondatorer. Värsta konkurrenten, SLDRAM, är hopplöst ute. Det har Intel sett till.


Uppslutningen bakom minnesarkitekturen Direct Rambus DRAM är så gott som total numera. De 14 största DRAM-tillverkarna, som står för över 90 procent av DRAM- försäljningen i världen, har idag licensierat tekniken.

Betydligt svartare ser framtiden ut för SLDRAM-arkitekturen. Ändå samlade SLDRAM-konsortiet, tidigare SyncLink, de flesta stora minnestillverkarna redan på ett tidigt stadium. Tanken var att försöka utveckla ett snabbt och licensfritt dynamiskt läs- och skrivminne; ett minne som kunde matcha Intels krav på en bandbredd av åtminstone 1,6 Gbyte per sekund i nästa års persondatorer.

- SLDRAM är redan en död arkitektur, säger Steve Cullen, DRAM-analytiker på Cahner In-Stat Group.

- Bortsett från de tekniska meriterna ligger SLDRAM alldeles för långt efter Direct Rambus i allt.

Då syftar han på att Intel inte stödjer arkitekturen. Minnet saknar dessutom en infrastruktur med exempelvis testare och moduler, vilket företaget Rambus redan har etablerat för sitt nya minne.

- Just nu vet jag faktiskt inget företag som är på väg att släppa en ny SLDRAM- design. Däremot har alla som vill vara något i minnesvärlden slutit upp bakom Rambus, säger Steve Cullen.



Redan kretsar framme


Rambus har till och med tagit fram ett utvärderingsprogram för tillverkare som tänker använda Direct Rambus-tekniken. På så sätt kan man kontrollera att alla minnen, minnesmoduler, kontakter och klockkretsar fungerar tillsammans. Mot slutet av året kommer företaget att börja publicera de komponenter som klarat utvärderingsprogrammet på sin egen webb-sida.

Redan har några halvledartillverkare visat upp konkreta resultat av sitt utvecklingsarbete. I början av november introducerade Samsung Electronics ett Direct Rambus-minne på 144 Mbit samt en minnesmodul som kan innehålla upp till 144 Mbyte. Det nya minnet är tillverkat i en 0,23 μm-process och kan processa data med upp till 1,6 Gbyte per sekund. Därmed är det dubbelt så snabbt som den 72 Mbit-krets företaget släppte i somras.

Något efter Samsung, på Electronica i München, skyltade både Toshiba och Siemens med sina första alster av Direct Rambus-minnen. Toshiba kunde visa upp minnesprover i storlekarna 64 Mbit och 72 Mbit, medan Siemens sa sig ha sina allra första prover av ett 64/72 Mbit-minne framme för utvärdering.

Siemens tillverkar i 0,20 μm och påstår att man har världens minsta 64/72 Mbit D-RDRAM i sin ägo. Kiselytan är 58 mm2.

Därmed visar Siemens, som tillsammans med Micron tidigare varit de stora förespråkaren för SLDRAM-arkitekturen, tydligt åt vilket håll det bär framöver. Företaget har visserligen skeppat prover på 64 Mbit SLDRAM till konsortiet, men huvuduppgiften är ändå att börja volymtillverka D-RDRAM till mitten av nästa år.



Intel köper del av Micron


Micron tillhör också ett av få företag som släppt prover på 64 Mbit-SLDRAM, men i och med att Intel köpte in sig i företaget med 500 miljoner dollar under hösten läggs nog SLDRAM-utvecklingen på is.

Orsaken till investeringen är att Intel insett att det blir problem att få den mängd D-RDRAM som företaget tror sig behöva nästa år. Intel menar dock att Micron, som nyligen köpt Texas Instruments minnestillverkning, har potential att öka sin minnestillverkning markant kommande år.

Elaka tungor hävdar emellertid att Intel inte bara vill styra upp Micron mot D- RDRAM med sin investering, utan i lika hög grad vill att företaget håller sig borta från andra DRAM-arkitekturer. Framför allt vill Intel undvika att Micron börjar intressera sig för NECs snabba och förhållandevis billiga DRAM-kärna, kallad Virtual Channel Memory. Speciellt som VCM-tekniken redan vunnit stöd hos Siemens och ett antal koreanska DRAM-tillverkare.



SDRAM försvinner inte


Men även om D-RDRAM väntas knipa åt sig drygt 12 procent av DRAM-kakan redan under nästa år så är det ändå de synkrona DRAM-kretsarna som kommer att håva in de stora pengarna under året. Först efter år 2000 väntas Direct Rambus vara den DRAM-arkitektur som generera störst intäkter.

Rambusminnet kommer inte att slå ut det synkrona SDRAM:et på samma sätt som SDRAM-kretsarna slagit ut EDO-minnet i dagens datorer. Istället kommer SDRAM att användas i billiga datorer och icke pc-tillämpningar framöver.

Under nästa år kommer dessutom minnesarkitekturen Double Data Rate (DDR) SDRAM att börja volymtillverkas. Minnet klockas på båda klockflankerna, vilket dubblerar minnets överföringsfrekvens jämfört med vanliga SDRAM.

Redan idag tillverkar Micron, Mitsubishi, Cypress och Samsung DDR SDRAM; ett minne som väntas ta sin plats i morgondagens högpresterande arbetsstationer och servrar.

Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)