JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Automatisk C-kod till inbyggda system

Verktygsleverantören I-Logix presenterar nu den andra versionen på sitt UML-verktyg för inbyggda realtidssystem, kallad Rhapsody 2.1. Verktyget skapar körbar C-kod direkt från en modellbeskrivning.


UML är ett högnivåprogramspråk som används för att utveckla objektorienterade system. UML, eller Unified Modeling Language är fortfarande ett ganska nytt begrepp, men sedan standarden spikades i höstas har UML börjat etablera sig även för utvecklingen av inbyggda system. Allt fler företag vågar nu ta steget till att använda UML för att grafiskt beskriva sina realtidssystem.

Ett verktyg för att bygga och verifiera UML-modeller grafiskt på hög nivå presenteras nu av I-Logix. Rhapsody 2.1 är namnet på den andra versionen på detta UML-verktyg, som konkurrerar med exempelvis Realtime Rose från Rational och SDT från Telelogic.

Grundkonceptet för Rhapsody är att användaren går direkt från en modellbeskrivning till färdig, körbar C-kod. Från kravspecifikationen stegar verktyget genom kodgenerering, test och validering. Modellen kan också användas för att automatiskt skapa dokumentation.

- Den största fördelen med Rhapsody är att man kan avlusa koden på hög nivå. Samtidigt uppdateras modellen kontinuerligt så att den alltid är synkroniserade med C-koden, säger Mark Richardson från I-Logix.



Script genererar händelser


Avlusningsdelen av Rhapsody har nyligen uppdaterats. Förutom att sätta brytpunkter och stega genom modellens byggblock, så kallade statecharts, kan man nu använda speciella kodsnuttar, script, för att generera händelser.

Nytt för version 2.1 är också förbättrat stöd för hanteringen av stora projekt med många utvecklare. Modellen kan delas upp i detaljerade delar som sedan hanteras av en versionhanterare.

Idag kan verktyget generera C-kod, men i höst kommer även stöd för C++. Verktyget är oberoende av realtidsoperativsystem, vilket innebär att utvecklaren kan byta operativsystem när som helst. Verktyget stöder ett antal RTOS och på väg är stöd för OSEK, det blivande standardoperativsystemet för bilar.

Rhapsody har nyligen kopplats till Tornado-miljön från Wind River Systems men andra utvecklingsmiljöer kan också användas.

I-Logix representeras i Sverige av Nohau i Malmö, som tillsammans med Combitech ordnar kurser i UML för inbyggda system.

Susan Kelly

www.ilogix.com

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)