JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Deltron köper Freber Elektronik

Engelska Deltron har köpt den svenska komponentdistributören Freber Elektronik för 43 miljoner pund. Men hos Freber ska det mesta fungera som förut. Fast bättre och med bredare produktutbud.

Köpet av Freber Elektronik är årets andra stora uppköp för Deltron. Tidigare i år har engelska Conelec också lagts till Deltrongruppen. Därmed finns företaget i England, Frankrike och Sverige. Meningen är att Deltron genom köpet ska kunna fortsätta sin expansion i Europa.

Frebers nisch är elektromekaniska komponenter som till exempel kontaktdon, en del av branschen som inte ger lika stora vinster som exempelvis halvledare gör.

- Det här är en tuff bransch, förklarar VD Jan Freander för Elektroniktidningen.

- Men tillsammans med Deltron får vi ett bredare produktutbud och kan bli mer attraktiva, både för våra befintliga kunder och för de som inte köper av oss idag.

För Frebers del betyder köpet trots allt mest att en stark finansiär kliver in och hjälper till i verksamheten.

Den dagliga driften kommer inte att förändras nämnvärt. Deltron vill dock att Freber blir mer aktiva marknadsförare.

- Tidigare har vi legat ganska lågt när det gäller annonser i tidningar, förklarar Jan Freander. Men det ska det bli ändring på nu.

För att få ytterligare fart på hjulen ska företaget anställa ett antal nya säljare, men Jan Freander är lite hemlighetsfull ifråga om antalet.

- Det kan handla om upp till tre personer, säger Jan Freander och säger att företaget ska annonsera efter dessa i branschpressen.

De personer som lett Freber Elektronik, Sven Bergqvist, Åke Karlson och Jan Freander själv kommer att köra vidare som förut.

- Vi är överens med Deltron om att vi ska fortsätta i samma anda som tidigare, berättar Jan Freander.

- Jag kommer även i fortsättningen fungera som VD för Freber Elektronik, säger han.

Deltron tillsätter två personer i styrelsen och den gamla företagsledningen har skrivit ett kontrakt som innebär att de inte kan lämna företaget inom tre år.

I England är Deltron nöjda och glada. Paul Gourmand, ordförande för Deltron säger att köpet stärker företagets position på den europeiska marknaden.

- Det här representerar ytterligare ett steg i vår strategi, säger han. Målet är att bli en heltäckande europeisk specialistleverantör av elektromekaniska komponenter.

Björn Segerblad

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)