JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Flashminnen får dubblad kapacitet

Digitalkameror med högre upplösning, längre inspelningstider för digitala bandspelare, snabbare Internet och smartare mobiltelefoner. Det ska bli verklighet med Intels nya flashminnesarkitektur som lagrar två databitar per minnescell.

(München, Elektroniktidningen)

Med två bitar per minnescell dubbleras i ett slag kapaciteten för flashminnena. Den nya minnestekniken från Intel har fått namnet Strataflash och kommer i volymproduktion i början av nästa år. Första produkten blir på 64 Mbit, lika stort som det största DRAM-minnet, och priset blir ungefär detsamma, 30 dollar i kvantiteter om 10 000 enheter.

Under nästa år kommer också en mindre modell på 32 Mbit till ungefär halva priset, vilket blir cirka 30 procent billigare än det i somras lanserade 32 Mbit minnet baserat på traditionell enbitsteknik.

- Att priset inte halveras beror på att den del som läser av innehållet i varje cell tar större plats än förut, säger Saul Zales som är marknadsansvarig för flashprodukter.

I praktiken innebär det att det krävs tre komparatorer istället för en att fastställa spänningsnivån i en cell. Men cellerna i sig är likadana som i Intels tidigare NOR-process med en transistor per cell. Tricket är istället att ladda transistorerna noggrannare och att sedan kunna läsa av laddningen.



Fler nivåer kommer


En fulladdad transistor innehåller cirka 40 000 elektroner och en oladdad några tusen. Däremellan finns steg om cirka 4 000 elektroner. I dagsläget kan Intel skilja på fyra nivåer, det vill säga två databitar.

- Vi räknar med att öka det till tre databitar år 2001, spår Saul Zales.

Strataflash klarar 10 000 raderingar, vilket är en faktor tio mindre än äldre modeller.

- I praktiken har det ingen betydelse. 10 000 gånger är tillräckligt för de flesta tillämpningar, inklusive digitala kameror.



Inte bara kretsar


Kretsarna kommer i SSOP-, TSOP- och mikro-BGA-kapsel men det finns också minnesmoduler. Bland annat i PCMCIA- och minikort liksom minnesmodulen SIMM.

- En fördel med SIMM är att hårdvaran själv känner av storleken. Det gör att man inte behöver bestämma hur stort programmet eller data får vara när konstruktionen påbörjas.

Bland de första tillämpningarna finns digitalkameror, digitala bandspelare, arkadspel, IP-växlar och telefonväxlar. Men inte mobiltelefoner som annars konsumerar en tredjedel av alla flashminnen.

- I dagsläget räcker det med 8 Mbit i mobilen. I Asien möjligen 16 Mbit för att få plats med kanji. Men i nästa generation finns de nog med.

64-Mbitkretsen har en läshastighet på 150 ns och drivs på 5 V men in- och utgångarna klarar 2,7 till 3,6 V. Den effektiva skrivhastigheten är 6 μs/byte och blockstorleken är 128 kbyte, med möjlighet att låsning för att skydda innehållet.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)