JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. "Kuvös" gav livskraft åt affärsidén

För Michael Itzkovitz, uppfinnare av samtalskrypteraren Enigma, gav en "teknikkuvös" utanför Haifa möjlighet till ett sent påtänkt jobbyte.

- Man kan säga att det var ett karriärbyte i sista minuten, säger 57-årige Michael Itzkovitz, som sedan tre år leder det lilla företaget Enigma Enciphering utanför nordisraeliska hamnstaden Haifa.

Efter att ha arbetat som anställd i 20 år inom det statliga israeliska försvarsföretaget Rafael, med elektroniska motmedel mot bland annat radar, ville Michael Itzkovitz prova en egen idé: en talkrypterare som skulle få samma kvalitet som de bästa på marknaden, och samma pris som de billigaste. Hemligheten var en digital signalprocessor med avancerade program. Tidigare kodare har byggt mer på hårdvara.

Tack vare en "teknikkuvös", där Israels motsvarighet till Nutek låter nystartade teknikföretag frodas i två år utan att behöva bekymra sig om pengar eller pappersarbete, så kunde idén bli verklighet. Utan den hjälpen vet han inte om det hade gått.



Fick det mesta betalt


- Den viktigaste skillnaden är den ekonomiska, säger Michael Itzkovitz som under företagets första två år fick 85 procent av utgifterna på mellan två och tre miljoner kronor betalda av staten.

- Om man har en bra idé men måste lägga 300 000 dollar bara för att få se produkten fungera i verkligheten så kanske man lika gärna glömmer den.

För det andra nämner Itzkovitz att han under kuvöstiden, 1995-96, slapp bekymra sig om världsliga saker som lokalhyra, bokföring och juridik. Och det faktum att hans kuvös, som idag rymmer 15 nya företag, är knuten till prestigehögskolan Technion har gjort det lätt att synas och få tag på kapital.

I januari sparkades Enigma Enciphering ut ur kuvösen och blev ett vanligt företag, där det idag jobbar nio personer: tre med utveckling, två med producer- och testbarhet, en chef, en sekreterare på halvtid och två marknadsförare.

Företaget är dock kvar i samma lokaler som tidigare, i en teknikpark i Nesher utanför Haifa. Krypteraren har tillverkats i omkring 1 000 exemplar, men väntar ännu på bred marknadsföring.

Ett av syftena med kuvöserna var att ge möjligheter åt en del av de 500 000 judar, ofta högutbildade, som kom från de tidigare Sovjetstaterna i början av 90-talet. Tre av Enigmas fem ingenjörer är "nya" invandrare, från Moskva, Ukraina och Kazakstan.

Alexander Kristofersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)