JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Avrustning gav fart åt Israels elektronik

Glöm den tid då israelisk elektronik automatiskt betydde militära tillämpningar. Medan den militära elektronikens omsättning legat konstant på senare år, har telekomrevolutionen fått landets export av civil elektronik att fyrdubblas.

Den israeliska elektronikindustrin kan glädja sig åt en fördubbling av sin omsättning under nittiotalet, och det är inom den civila elektroniken som den explosionsartade utvecklingen har skett.

- I stor utsträckning använder vi militär teknik för civila tillämpningar. Det gäller framför allt telekommunikation, men också en del medicinsk utrustning och industritillämpningar, säger Uri Har, VD för landets elektronikindustriförening.

- Det handlar ofta om produkter som skapar ett mervärde tillsammans med utrustning som kunden har sedan tidigare, till exempel voicemail-funktioner för befintliga telefonväxlar, eller utrustning för signalkomprimering. Vi är för små för att kunna konkurrera vad gäller de stora systemen.



MMX - Israels stolthet


Ett exempel på israelisk ingenjörskonst är Intels MMX-teknik. Intel grundade sin utveckling i kuststaden Haifa redan 1974, och även om Intel betonar att MMX var resultatet av ett världsomspännande samarbete ser många israeler tekniken som en nationell prestigeseger.

En av förklaringarna till Israels elektroniska framgångar finns paradoxalt nog i vad som från början såg ut som ett nationellt bakslag. Det var i samband med det så kallade sexdagarskriget 1967 som Frankrike ströp Israels tillgång till militärutrustning. Regeringen beslöt då att bli självförsörjande vad gällde vapen, och satsade massivt inte minst på elektroniken.

- Vi skulle ändå aldrig kunna tävla med arabländerna om att ha störst volymer vapen. Vi måste alltid ha någonting som de inte har, säger Uri Har.



Fred ökar handeln med Asien


På 80-talet hade Israel blivit mycket framstående inom militär elektronik. Så kom en ny brytpunkt - 90-talets avspänning. Negativt för industrin, skulle man kunna tro, men förmågan att omsätta militära kunskaper i civila tillämpningar har visat sig vara god, och i ljuset av en friare världsmarknad framför allt inom telekom har israeliska företag skördat stora exportframgångar.

Till förklaringarna hör också den ökning av Asienhandeln som kommit i samband med fredssamtalen. Dessutom har israeliska statens krav vid offentliga upphandlingar - på att utländska leverantörer måste "köpa tillbaka" en viss mängd varor och tjänster från israeliska företag - hjälpt israeliska företag att få in en första fot på utländska marknader.

Alexander Kristofersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)