JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. IVFs webbplats räddar mönsterkortsbranschen

En gemensam plattform för tillverkare och inköpare av mönsterkort. Det är målet för MQS Guidenet, en databas med fakta om mönsterkort på Internet. Webbplatsen innehåller regler för hur man konstruerar mönsterkort och hur man som köpare specificerar mönsterkorten liksom ett diskussionsforum.

- Jag hoppas att MQS Guidenet ska fungera som en rikslikare för både tillverkare och köpare så att vi kan bryta den onda cirkelgång som finns i Norden, förklarar Peter Wahlberg på IVF/Elektronikproduktion.

Under september månad är en betaversion av MQS Guidenet tillgänglig för alla intresserade. Förhoppningen är att så många som möjligt under den tiden kommer med synpunkter och kommentarer. Sedan stängs nämligen webbplatsen för att databasen ska kunna uppdateras.

Den nya versionen ska vara färdig till årsskiftet men den blir bara tillgänglig för medlemmar i MQS. Ett medlemskap kommer dock inte att kosta mer än 5 000 kronor per år.

För 1998 planeras ytterligare två uppdateringar och sedan ska de göras en gång per år.



Hoppas på storföretagen


- Förhoppningsvis ska de större företagen, Ericsson, Nokia och ABB, som är drivande i MQS hänvisa sina leverantörer till Guidenet och på så sätt slipper hålla egna referensverk, säger Peter Wahlberg.

Förutom databasen finns det också ett diskussionsforum där tillverkare och köpare kan utbyta åsikter.



Plats för informationstörstiga


- Jag hoppas att Guidenet i framtiden ska byggas ut med information om till exempel EMC, miljöanpassning, CAD-användning och workmanship, det vill säga standarder för hur man monterar komponenter, säger Peter Wahlberg.

- Guidenet ska bli den naturliga platsen för konstruktörer att söka information när han ska välja komponenter eller mönsterkort.

Totalt kommer arbetsinsatserna att ha gått löst på åtta miljoner när mönsterkortsdelen av Guidenet är helt klart om ett år. Av det har Nordisk Industrifond bidragit med 3,1 miljoner.

- Bara javaprogrammet, som utgör gränssnitt mellan webbläsaren och Oracledatabasen, har kostat en miljon att utveckla.

En stor del av arbetet har dock varit att bygga upp organisationen och arbeta fram innehållet i databasen. Peter Wahlberg är mycket glad över det engagemang och den stora arbetsinsats som medlemmarna i styrgruppen visat.

Adressen till MQS Guidenet är www.ivf.se/mqs.

Per Henricsson



Wahlbergs initiativ har skapat fred


Ett långt, tröttande skyttegravskrig utan vinnare. Så skulle man lite elakt kunna beskriva förhållandet mellan nordiska mönsterkortstillverkare och deras kunder.

Mönsterkortskriget har pågått i många år och beskyllningarna om dålig kvalitet och bristande kunskap kommer från bägge lägren. Motsättningarna har tonats ner under de senaste åren efter ett fredsinitiativ från Peter Wahlberg på IVF/EP i Göteborg. Han drog igång ett samarbetsforum under namnet MQS, mönsterkortskvalitet genom samverkan.

- De som har mest att tjäna på samarbete är de små tillverkarna, de som arbetar efter gamla standarder eftersom de har svårt att hitta relevant information, säger Peter Wahlberg.

Att de små inte har tid för konferenser märktes på den årliga branschmönstringen under MQS Nordic Days som i år var förlagd till Göteborg. Få småföretagare fanns bland de 150 personerna från de 121 medlemsföretagen. Betydligt fler kom från namnkunniga företag som Ericsson, Nokia och ABB.



Tongångarna ekar


I kringsnacket under kaffepauserna märktes en hel del av tongångarna från tidigare år:

- Man kan inte köpa av nordiska tillverkare, de är dyra och har dålig kvalitet, sa en större inköpare.

- Klart att tillverkare i sydostasien kan vara billigare, de har ju inte samma miljökrav som vi, kontrade en tillverkare.

- Fel, sa en större finsk köpare. Kraven där borta är i många fall högre än här.



Vill ha leverantörer i Norden


Parallellt med klagomålen uttryckte många inköpare en önskan att börja använda nordiska leverantörer som ju trots allt finns på nära håll och är lätta att kommunicera med.

Man kan bara hoppas att samarbetsforumet MQS och databasen Guidenet ska lösa en del av problemen för den nordiska mönsterkortsbranschen, för vem skulle annars göra det?

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)