JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kontaktdonen blir mindre, märkena fler

80 kontaktdonsdistributörer och tillverkare med sammanlagt över 190 olika fabrikat på lager höll Elektroniktidningens fax nästan oavbrutet upptagen under ett par augustidagar.

Inte oväntat är det utvecklingen mot mindre och snabbare kontakter som tycks driva kontaktdonsmarknaden - en marknad som att döma av elektroniktidningens marknadsöversikt tycks locka till sig allt fler tillverkare och distributörer. Senast Elektroniktidningen gjorde en sådan översikt var i nr 1:96, och den innehöll då don från 160 tillverkare hos 58 distributörer.

Den allt snabbare kommunikationen på kretskorten ställer högre krav på hastigheten hos bland annat bakplanskontakter. Kontaktdonet kan vara en flaskhals i konstruktionen, och när det handlar om kommunikation kring radiofrekvensområdet kan ett bra don rädda konstruktören från att behöva bygga ett helt system på ett enda, otympligt stort, kort.

Utvecklingen mot snabbare kommunikation ökar efterfrågan på bland annat don med skärmning, och don med anpassade impedanser.

Den andra stora tendensen är som sagt miniatyriseringen, och det är don med millimetermått, inte tummått, som är populärast när konstruktörerna "byter ner sig" i storlekarna.

Don med inbyggda filter kan också spara dyrbar plats på kretskortet eller förenkla produktionen, och sådana don ökar intresset också för, enligt ett par av distributörerna.



Snabbare teknikutveckling


Folk i branschen intygar att teknikutvecklingen på kontaktdonssidan nu går fortare än den har gjort tidigare. Utvecklingen drivs av de nya prestandakraven.

- Kontaktdon är ju inget entydigt längre. Förut har samma don kunnat användas i 20 år. Idag förnyas 20 procent av utbudet varje år, säger Lars-Åke Davidsson, marknadschef på amerikanska jättetillverkaren AMPs svenska del.

Lars-Åke Davidsson tycker sig också tydligt märka att kontaktdon är något som konstruktörerna tar hänsyn till allt tidigare i sina projekt.

- Förr var det så att man först konstruerade, och sedan sade man 'oj, så ska vi ha lite tampar också...'. Nu måste man integrera kontakterna i konstruktionsarbetet på ett helt annat sätt.

Kjell Åke Andersson, VD för distributören Elderway's Electronics i Upplands Väsby, håller med.

- En del tror att kontaktdon är döda ting, men det händer faktiskt en hel del, säger han.

En av de tendenser som Kjell Åke Andersson ser är att kunderna använder sig allt mer av ipressning.

- Där är det tvåmillimetersdonen som kommer. Och så ser man mer ytmontering, och att hylslister används mer, säger han.

I denna nyckel ingår som synes de flesta typer av kontaktdon. Vi har dock inte tagit med socklar för integrerade kretsar, labkontakter och audio- /videokontakter.

Alexander Kristofersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)