JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Raab Karcher köper Wyle Electronics

Tyska Raab Karcher har köpt sin amerikanska kollega Wyle Electronics och blir därmed världens tredje största komponentdistributör. Köpet ska framför allt stärka företaget på den amerikanska marknaden. I Sverige får affären knappast några konsekvenser.

Världens tredje största komponentdistributör, efter jättarna Arrow och Avnet, heter numera Raab Karcher. I somras köpte Raab-Karcher via dotterbolaget EBV den amerikanska distributören Wyle Electronics för 810 miljoner dollar, motsvarande 6,5 miljarder kronor.

Synergieffekterna är i första hand geografiska. Wyle, som före köpet var USAs sjätte största företag i branschen, gör Raab Karcher till en global spelare. Tidigare har man endast haft begränsad närvaro i USA.

På samma gång får Wyle ett rejälare fotfäste i Europa. Idag är det främst dotterbolagskedjan Wyle Ginsbury som driver europeisk verksamhet, och så även i Sverige. Wyle Ginsburys europeiska del står dock endast för ett par procent av Wyles totala omsättning.



Under annat namn i Sverige


Raab Karcher ägs av det tyska energi- och handelskonglomeratet Veba, ett av Tysklands absolut största företag. Att namnet Raab Karcher inte är mer känt beror främst på att större delen av verksamheten bedrivs i dotterbolagen EBV, Memec och Insight. I Sverige ingår även Dipcom i koncernen.

Wyle och dotterbolagen Wyle-Ginsbury kommer att drivas vidare som nu, under eget namn. Enligt Anders Landgren, VD för EBV i Sverige, kommer köpet av Wyle inte att få någon nämnvärd betydelse på den svenska marknaden på kort sikt. EBV kommer inte att öka samarbetet med koncernsystrarna Memec, Dipcom och Wyle- Ginsbury.

- För våra kunder betyder det här framför allt att de får en ännu större och därmed förhoppningsvis stabilare samarbetspartner.

Inte heller Kenneth Engestang, Memecs VD, tror att affären får några konsekvenser i Sverige.

- Våra verksamheter är helt olika, har olika krav och ska bedrivas på olika sätt, säger han.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)