JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sex tum för diskret bruk

Världens första fabrik för tillverkning av diskreta halvledare på sextums kiselskivor har byggts av Philips i Hamburg.


Diskreta halvledare tillverkas vanligtvis på fyratumsskivor. Men nu har Philips, världstrea på området, byggt en ny fabrik för 30 miljoner dollar i Hamburg där man ska tillverka diskreta kraftdioder och krafttransistorer på sextumsskivor (150 mm). Sextumsskivor ger dubbelt så stor kapacitet som fyratumsskivor.

- Målet är att bli världsledande på diskreta halvledare, säger Leon Husson, chef för diskreta komponenter på Philips Semiconductors.

Exakt vad som ska tillverkas i fabriken vill man inte avslöja. Men Philips gör 10 000 olika sorters diskreta halvledare, från billiga transistorer och dioder för låga frekvenser och låga strömmar, till effektförstärkare, motorstyrningslogik och komponenter för batterihantering i mobiltelefoner.

I Hamburg har Philips haft fabriker sedan 1920-talet och tillverkar över en miljard diskreta komponenter årligen, vid sidan av ett stort antal integrerade kretsar.

Företaget poängterar att den nya fabriken är bland de miljövänligaste halvledarfabrikerna i världen, utan att närmare ange vad detta innebär.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)