JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Texas utökar på analogsidan

Digital signalbehandling förutsätter en mängd analoga kringfunktioner. Det tänker DSP- ledaren Texas Instruments dra ännu större nytta av i framtiden.


Nio av tio produkter med en digital signalprocessor i sig har även en eller flera analoga funktioner. Och dessa betingar faktiskt ett större värde än själva DSPn - mellan 1,5 och 1,7 gånger så mycket beroende på vem man frågar.

Det handlar huvudsakligen om olika typer av gränssnitt, dataomvandlare, operationsförstärkare och kraftförsörjning. Efter prisfallet på DRAM är faktiskt marknaden för analoga och blandat analog-digitala kretsar större än hela DRAM- marknaden.

Det är därför inte så konstigt att Texas Instruments, ledande tillverkare av DSP-kretsar, även är världens största företag inom analoga halvledare. Enligt Dataquest omsatte man 2,2 miljarder dollar i denna nisch under 1997, en ökning med 30 procent som gjorde att man petade ner ST Microelectronics till andraplatsen.

- Men vill vi göra ännu mer. Traditionellt har vi försökt tillgodose behoven hos våra stora DSP-kunder. Nu ska vi bredda repertoaren så att även mindre kunder gillar våra analoga lösningar, kunder som inte nödvändigtvis använder Texas DSP:er, säger Uwe Mengelkamp, marknadsansvarig i Europa för denna produktgrupp.

Det innebär att man ska konkurrera hårdare än tidigare med exempelvis Maxim, Analog Devices, National Semiconductor och Philips.



Många nya produkter


Mer konkret betyder det att man i år ska introducera 80 nya produkter, och nästa år nå 160 eller 170 nya produkter.

Under de senaste åren har introduktionstakten snarare legat kring 30 produkter per år. Investeringarna i analogteknik ska dessutom dubbleras tre år i rad, sådan är planen.

- Nyckelordet för oss är differentiering. Våra produkter ska inte göra samma sak som alla andras - vi lanserar bara sådant där vi tror oss kunna tillföra något nytt, säger Mengelkamp.

Han exemplifierar med en spänningsregulator som inte är temperaturkänslig och som har snabbt transientsvar, och en AD-omvandlare med programmerbar upplösning. I den sistnämnda kan användaren välja mellan 10 bitar och 4 Msampel/s eller 8 bitar och 6 Msampel/s.

Även organisatoriskt ska man anstränga sig för att ge mindre kunder mer uppmärksamhet. Bättre telefonsupport och bättre webbtjänst är två steg i den riktningen.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)