JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Skicka hårdvara på webben
Att skicka programvara via Internet med hjälp av Javaapplets är inget nytt. Men nu tar Xilinx steget fullt ut och sänder även hårdvara.


- Snart kan man även ladda ner hårdvara via Internet, säger Wim Roelandts som är Xilinx vd.

Detta görs i företagets framtidsscenario med hjälp av logikapplets i Java, som sänds via webben för att ändra hårdvaran i produkter som redan är installerade och finns på plats hos slutanvändaren. Det kan gälla uppgraderingar eller nya funktioner i en persondator, bärbar telefon, digital-tv eller vad som helst som har Internetanslutning. Och det lär en imponerande mängd produkter ha inom kort. Xilinx lutar sig mot siffror från International Data Corporation som spår att en halv miljard nya Internetprylar ska finnas på marknaden inom fem år.



Java, Internet och Virtex


Xilinx koncept har döpts till IRL - Internet Reconfigurable Logic - och har tre hörnstenar: Java, Internet plus Xilinx nya värstingkretsar Virtex, en familj programmerbara logiska kretsar med upp till en miljon systemgrindar. På Electronica lanserade företaget två nya verktyg som stödjer konceptet - Jbits och Chipscope. Jbits är en Javabaserad verktygsuppsättning som gör det möjligt att skriva information direkt till Xilinx FPGA-kretsar för att helt eller delvis ändra kretsarnas interna logik. Bitströmmen tar sig in i kretsen via Jtag-porten tack vare programmeringsgränssnittet Java API, som Xilinx presenterat tidigare i höst.

Chipscope är ett interaktivt verktyg för felsökning som gör det möjligt att titta under huven på FPGAn. Precis som Jbits bygger verktyget på Java, och man kan felsöka kretsar via Internet. Chipscope visar de interna tillstånden i form av vågformer.

De två nykomlingarna ingår i företagets Silicon Xpresso, ett initiativ som täcker in Java API, verktyget Webfitter som låter konstruktören provköra Xilinx CPLD-familj via Internet samt nylanserade konstruktionsverktyget Foundation 1.5i, Xilinx konstruktionsverktyg med Internetfinesser.

Charlotta von Schultz

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)