JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Pc- krets för industrin

ST Microelectronics kommer med ytterligare en medlem i sin STPC- familj. Senaste tillskottet är en industriversion av företagets x86-baserade enkretsdator.


Fransk-italienska ST Microelectronics fortsätter sin storsatsning på enkretsdatorer för inbyggnad. Nyligen lanserade företaget STPC Industrial, en 486a med en 64 bitars internbuss som klockas med 80 MHz och som inkluderar en mängd kringfunktioner.

Att kringfunktionerna ger kretsen dess värde är inte svårt att inse. Mindre än 35 procent av kiselytan upptas av processorkärnan, resten går till olika periferifunktioner. Där ingår bland annat en 64-bitars styrenhet för grafik och video samt stöd för den lokala PCI-bussen och DRAM. I dagsläget stöder kretsen enbart EDO och Fast Page-minnen, men framöver kommer varianter för synkrona DRAM samt Rambus-minnen.

Ytterligare funktioner värda att notera hos STPC Industrial är styrenheten för TFT-displayer som stöder en skärmupplösning på upp till 1 024 ¥ 1 024 bildpunkter, samt ett Cardbus/PCMCIA-gränssnitt. Ett PanelLink-gränssnitt gör dessutom att man seriellt kan skicka information ett tiotal meter till en LCD- skärm. Självklart stöder kretsen även industristandarder som VGA, SVGA, XGA och SXGA.

Industriversionen av STPC förbrukar 4 W och är därmed inte tänkt till bärbara tillämpningar. Istället väntas den finna sin plats i exempelvis informationskiosker och digitala vadslagningsmaskiner samt i en mängd tillämpningar inom industrin.

Kretsen kommer kapslad i en PBGA med 388 ben. För att klara besvärliga industimiljöer och bilindustrins krav kommer den även att erbjudas med ett utökat temperaturområde, från -40°C till 85°C.

Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)