JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Java och realtids-OS dominerade Embedded Systems Show

Inbyggd Java, Windows CE och gratis programvara. Det var några av de mest omdiskuterade ämnena vid årets Embedded Systems Conference West, som gick av stapeln i San José i november.


(San José, Elektroniktidningen)

ESC är det största årliga evenemanget inom området inbyggda system. I år drog mässan till sig tusentals ingenjörer för att få reda på en stor mängd nyheter inom området samt besöka nästan 150 föreläsningar.

ESC har en klar inriktning mot programvara, och ett huvudämne på konferensen var huruvida programvara kommer att kunna hålla jämna steg med utvecklingen på hårdvarusidan.



Microsoft en transportsträcka


De stora realtidsoperativsystemföretagen Wind River, Microware, QNX, Lynx och svenska Enea var alla närvarande på mässan. Microsoft fanns förstås också representerat med en jättemonter precis vid ingången till mässan. Förutom sitt realtidsoperativsystem Windows CE presenterade man Windows NT embedded, ett operativsystem avsett för inbyggda system med liten yta, eller "small footprint" som branschtermen lyder. Frågan är hur många som föll för deras marknadsföring, de flesta mässbesökare verkade använda montern som en transportsträcka.

Om Windows CE och NT Embedded var omtalat på mässan, så var snacket om Java ännu vidare. Nytt för i år var Suns version av inbyggd Java, en bantad version skräddarsydd för inbyggda system.

Stark konkurrent är Hewlett-Packards Chai, en så kallad "Java Virtual Machine", som stöds av allt fler operativsystem. Intressant var också nya Javakompilatorer, från exempelvis Diab Data, som kompilerar Javakod direkt till maskinkod.

Sedan är det naturligtvis svårt att bedöma om Java verkligen kommer att slå igenom i inbyggda system. Få tillämpningar skrivna i Java visades på ESC - förutom mässans realtidsrobotar som man snubblade över lite varstans på mässgolvet

Kompletterande utvecklingsverktyg, debuggers, och emulatorer fanns det gott om. Cygnus, som står bakom en serie populära Gnu-baserade gratisverktyg, hade en välbesökt monter.

Detsamma gäller halvledarföretag som Hitachi, NEC och Motorola, som presenterade sina styrkretsar. Motorola meddelade att företaget bildar en ny styrkretsdivision för att koncentrera sin styrkretsverksamhet, främst i 8-bitars området. Detta för att konkurrera mot Microchip och andra företag som ökar sina marknadsandelar.



Enea fick uppmärksamhet


En hel del européer gjorde den långa resan till ett soligt San José för att besöka mässan. De svenskar som gick på föreläsningarna rapporterade dock med viss besvikelse att kurserna var av varierande kvalitet och oftast på lägre nivå än väntat.

Några svenska företag ställde ut på mässan, som Enea, Nohau och IAR-systems. Enea fick särskilt mycket uppmärksamhet, ungefär ett år efter det att företaget lanserade sitt feltoleranta realtidsoperativsystem OSE-9 i USA. OSE kommer även i framtiden att stödja Motorolas nya CompactPCI-system med hög tillgänglighet.

- Vi fick 60 personer till en enda demonstration när vi hade räknat med 20, säger Robert Landgren, Eneas produktchef.

En stor kontrast mot årets folktomma europeiska upplaga av ESC som ägde rum i England för ett par månader sedan.

Susan Kelly

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)