JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nya Mipskärnor för inbyggnad är på väg

Mips kommer inom två år att lansera tre nya riscbaserade processorkärnor för inbyggnad i asicar.


På årets konferens för inbyggda system, ESC, presenterade Mips Technologies sina framtidsplaner för riscbaserade processorkärnor. Man skall lansera tre nya 32- bitars och 64-bitars riscprocessorer avsedda för inbyggda system. Nytt är att de lätt kan anpassas till olika tillverkningsprocesser.

Den första kallas Jade, en 32-bitarskärna med 150 MHz klockfrekvens och en effektförbrukning på mindre än 2 mW/MHz. Chipsstorleken för en kärna med 8 kbyte instruktionscache och 8 kbyte datacache blir 12 mm2 i en 0,25 μm-process. Jade är baserad på processorn R3000 och har en 5-stegs pipeline. De flesta instruktioner kan exekveras i en klockcykel.



Kärna i hårdvaruspråk


- Jade kommer först att levereras som en optimerad layout för en viss tillverkningsprocess. Senare kommer en syntetiserbar kärna i form av hårdvarubeskrivande språk. På så sätt blir det möjligt att bygga in en högpresterande 32-bitars riscprocessor i en existerande asickonstruktion, säger Gideon Intrater, produktansvarig på Mips.

Efter Jade kommer två 64-bitars processorfamiljer, Opal och Ruby. Några ingående detaljer vill inte Intrater avslöja, men Opal är baserad på R5000 och Ruby kommer att ha ännu högre prestanda än Opal. Ruby kommer däremot inte att levereras som en syntetiserbar kärna.

SK

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)