JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Inga miljarder till svensk elektronik

Nuteks förslag på en miljardsatsning på svensk mikroelektronik ser inte ut att bli verklighet. Regeringens sparkrav stoppar de föreslagna investeringarna.


Det blir ingen statlig storsatsning på svensk mikroelektronik, i alla fall inte inom den närmaste framtiden. Ekonomin sätter käppar i hjulen för det förslag som Nutek, ISA (Invest in Sweden Agency), KK-Stiftelsen samt Stiftelsen för Strategisk Forskning lämnade till Näringsdepartementet i början av året.

- Vi försöker att hantera förslaget så bra som möjligt, men nu har vi besparingskrav på oss, säger Stefan Cairén, på Näringsdepartementet.

I praktiken innebär det att regeringen inte anslår några pengar i år och inte nästa år heller.

- Om satsningen över huvud taget kommer att äga rum så kommer den troligen att ingå först i 2001 års budget, eller året därpå. Men en delmängd kan komma att starta tidigare, säger Stefan Cairén.

Han understryker att förslaget är av mycket stor vikt för den svenska industrin.

- Det här är ett infrastrukturförslag för att skapa en stor, stark och bred mikroelektronikindustri som kan serva den övriga industrin. Den här tekniken är en förutsättning för övriga industrin på samma sätt som elkraften var förr.

Även Sven-Ingmar Ragnarsson på Nutek betonar vikten av en injektion till svensk mikroelektronik, och beklagar att den inte ser ut att komma till stånd, åtminstone inte i nuläget.

- Satsningen är mycket viktig för att de svenska högskolorna inte ska tappa farten. Det finns stora förhoppningar runt om i landet.

Sven-Ingmar Ragnarsson menar att poängen med förslaget egentligen inte enbart är kiselteknik. Denna teknik är däremot basen i andra tillämpningar, som sensorer.

- Har vi inte det kunnandet så ställer vi oss utanför stor klass av tilllämpningar.

En del i förslaget, system på kisel, har dock större framgång. (Se nedan)

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)