JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bättre javaprocessor nästa år

Längre rörledning och parallell exekvering av instruktionerna. Det är de största nyheterna i versionen två av Javaprocessorn som kommer i produktion om ett knappt år.

(San José, Elektroniktidningen)

Amerikanska processor- och datortillverkaren Sun passade på att lansera en förbättrad version av Javakärnan, kallad Picojava 2.0, på konferensen Microprocessor Forum i början av september.

- Den får en längre rörledning på sex steg och klarar att exekvera upp till fyra instruktioner parallellt, förklarade Harlan McGhan från Sun.

Förbättringarna bör ge högre prestanda än den första versionen, som bland annat licensierats av NEC och LG Semicon. De första produkterna kommer dock inte förrän nästa år.



Klarar det mesta av koden


Picojava blir kärnan i Suns egen 32-bitars Microjavaprocessor som klarar att exekvera större delen av bytekoden, som är ett mellansteg mellan högnivåspråket Java och processorns mikroinstruktioner, direkt i hårdvaran. Några av instruktionerna måste dock emuleras.

Microjavaprocessorn får både en heltals- och en flyttalsdel. Instruktionscachen blir på 16 kbyte vilket är lika stort som datacachen. Sammantaget bör det ge 200 Mips vid 200 MHz enligt Dhrystone 2.1.

- Microjava blir minst tre gånger snabbare än den snabbaste Pentium II på att exekvera Javakod, hävdar Harlan McGhan.

Men processorn kan också exekvera C++ och C-kod.

Sun uppskattar att Microjavas 2,8 miljoner transistorerna upptar en yta på 50 mm2 i en 0,25 μm-process. Kärnan blir helt statisk och arbetar på 2,5 V medan in- och utgångarna har 3,3 V. Effektförbrukningen uppskattas till cirka 4 W vid 200 MHz klockfrekvens.

De första kretsarna kommer under andra halvåret 1998.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)