JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nätverk stärker små elektronikföretag

Stockholms nära 1 000 små och medelstora elektronikföretag har mycket att vinna på samarbete. Det menar IMC och Vällingby Ingenjörsbyrå som tillsammans tagit initiativet till nätverket Nestor.

Bättre branschkontakter, lättare samarbete, tyngre förhandlingspositioner och större möjlighet att rekrytera folk. Det är några av fördelarna som nybildade Nestor, Nätverket för elektronikföretag i Stockholmsregionen, lockar med.

- Vi på IMC har pratat med mängder av företagare. Och så gott som samtliga säger sig ha behov av bättre länkar till omvärlden och någon slags kommunikationsplattform. Det är därför vi har dragit igång Nestor, förklarar IMCs VD Dag Sigurd.



Hjälpa varandra


Medlemmarna i Nestor ska exempelvis kunna hjälpa varandra med konstruktions- och produktionsfrågor, och gå ihop om inköp. Många småföretagare i Stockholm klagar på att de hamnar i skuggan av Ericsson exempelvis när de beställer komponenter.

- När Ericsson säger "hoppa" så hoppar alla distributörer. Men när ett litet företag som vårt ber att få köpa någonting så får vi snällt vänta tills distributörerna hoppat färdigt, säger en potentiell Nestormedlem som inte vill ha sitt namn i tidningen.

Aktiviteterna ska samordnas och kretsa kring en tämligen avancerad webbplats, www.imc.se/ nestor. Att utnyttja Internet för kommunikationen var, enligt Sigurd, ett uttalat krav från många företagare.

Nestor ska bli en helt virtuell organisation. Inget bolag, inga anställda, ingen chef. Själva arbetet ska göras i samverkansgrupper. Arbetssättet präglade även invigningsmötet, då en virtuell sax fick klippa av ett virtuellt blått band.

- Nu söker vi några som vill vara koordinatorer för samverkansgrupperna. Frivilliga anmäler sig på nätet, sade Roger Yttermyr på Vällingby Ingenjörsbyrå.

- Det är ni företagare som ska få det att fungera. Vi på IMC ska bara vara smörjmedlet till processen, säger Sigurd.

- Vi har startat det här för att vi tror på idén. Men finns inte intresset så får det dö, säger Ove Berkefelt på IMC.

- Vi tjänar definitivt inga pengar på detta, skrattar han.



Inte fler än 200


Från början finns bara en handfull företag med i nätverket. Men inom kort tror man på 50-100 medlemmar och på något års sikt kanske 200. Totalt finns ett tusental företag i Stockholmstrakten som är potentiella medlemmar. För att bli medlem i Nestor ska företaget ha högst 200 anställda och ligga max en timmes bilfärd från Stockholm. Den lokala prägeln är viktig.

- Självklart kan man få bra samarbete med ett företag i Norrbotten eller på Västkusten. Men vi tror att nätverket kommer att bygga mycket på personliga kontakter, och då är det fysiska avståndet viktigt, säger Michiel Hamberg på IMC som ansvarat för webbutvecklingen.

- Till en början kommer vi dock att vara generösa i bedömningarna. Men Ericsson Components får ju inte vara med, säger han.

Nätverket finansieras till en början av Nutek, genom det så kallade Pilotprogrammet. På sikt är det meningen att medlemsavgiften på 1 000 kr/år ska räcka som finansiering.

- Vi har ju knappt några omkostnader. Men blir det succé kommer kanske nätverket att bilda ett eget bolag om några år, säger Hamberg.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)