JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tysk ståljätte blir europeisk telekomgigant

Mannesmann låter miljarderna rulla för att bli primus privataktör i Europas telekommunikationsmarknad. Nu stormar man in i Italien och rätar samtidigt upp ett krisdrabbat Olivetti.

Den tyska stålgiganten bildar ett nytt dotterbolag med Olivettis bestående telekomdotter Omnitel som ena delen och eget friskt kapital som den andra. För totalt tio miljarder kronor får Mannesmann också del i det fasta nät som Olivetti byggt upp och ämnar bjuda upp det privatiseringsmogna statliga telebolaget till en yster dans.

Dessutom är Mannesmann med på en emission i moderbolaget.

Sistnämnda hjälper den förlusttyngda och skandalomsusade italienska koncernen att komma på fötter och få ordning och reda på bokföringen. Över flera Olivettimedarbetare hänger fortfarande åtalshot på grund av friserade bokslut.

Ytterst drabbar de Carlo de Benedetti, koncernchefen som är lika förknippad med Olivettis uppgång som dess fall. Inga konstgrepp har kunnat dölja att Olivetti förlorar pengar i en takt på fem miljarder kronor per år.

Den stabilare ekonomiska basen och den indirekta tyska styrningen kommer att gynna Olivetti både när det gäller att behålla gamla och få nya telelicenser.

När Olivettiaktien undantogs från den reguljära börshandeln befarade de luttrade aktieägarna att det var nya jobsposter på gång. Men när det tyska insteget stod klart gjorde både handlarna och kursen ett glädjeskutt.



På väg mot dominans


Mannesmann är på väg att bli dominant privat teleaktör på fastlands-Europa. Förutom insteget på den förhållandevis välutvecklade italienska mobiltelemarknaden (över 10 telefoner per 1 000 invånare) sitter man också på en allians med det franska företaget Cegete och har ju sin goda position hemma i Tyskland, som liksom Frankrike kommer släpar efter (5 mobiltelefoner på 1 000 invånare). Mannesmanns GSM-nät D2 Privat har idag 2,7 miljoner kunder, jämförbart med Telekoms D1.

Nästa steg är den fasta telefonin. Tillsammans med den tyska järnvägen har man bildat dotterbolaget Arcor, som baserar sin infrastruktur på det tyska järnvägsnätet. Och nu får Mannesmanns gamla stålmän finna sig i - eller glädja sig åt - att telekommunikationen redan står för hela tillväxten och mer än halva vinsten.

Ståljätten från Ruhr har blivit en lättfotad europeisk telekommunikatör.

LARS-GUNNAR LARSSON

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)