JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kontraktstillverkning i hela Sverige

Över 70 kontraktstillverkare av elektronik, och ett tiotal kablagetillverkare presenteras här i Elektroniktidningens årliga branschöversikt.


I Sverige finns uppskattningsvis ett knappt hundratal företag som tillverkar elektronik på uppdrag. Drygt 70 av dem presenteras i denna marknadsöversikt.

I år finns för första gången även de renodlade kablagetillverkarna med i översikten. De företagen ligger i en särskild tabell på nästa sida.

Totalt omsätter den svenska kontraktstillverkarbranschen 8-9 miljarder kronor i år, en siffra som växer kraftigt. Tillväxten låg mellan 25 och 30 procent förra året, och väntas i år hamna någonstans mellan 20 och 25 procent.

Förutom organisk tillväxt drivs branschen av industrins outsourcing. De stora internationella kontraktstillverkarna köper allt fler hela fabriker av de traditionella elektroniktillverkarna. Sedan förra året har exempelvis Flextronics köpt tillverkningsenheter av ABB i såväl Västerås som Malmö, samt Ericssons fabrik i Visby. Och Nokias tillverkning i Motala har tagits över av amerikanska SCI, som därmed fått ett fäste i Sverige.



Fler element

En starkt rådande trend är att kontraktstillverkarna åtar sig allt fler element i tillverkningskedjan, såväl före som efter själva tillverkningen. Konstruktion, cadning, produktionsplanering och komponentinköp står numera på många kontraktstillverkares program, liksom test, logistik och förpackning.

Benämningarna speglar denna trend. Förr hette det legotillverkning, men den gängse benämningen idag verkar vara kontraktstillverkning. Internationellt ersätts förkortningen CEM, Contract Electronic Manufacturing, i ökande grad med EMS, Electronic Manufacturing Services, allt för att betona tjänstesidan av verksamheten.

En utförligare artikel om denna bransch finns på sidorna 24-25.

Informationen i tabellerna bygger på uppgifter från företagen. Ta gärna kontakt med redaktionen om du undrar över något, eller om du saknar något företag i översikten.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)