JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vind i seglen på Net Insight

1999 blir ett viktigt år för svenska Net Insight. Företaget lanserade nyligen sina första kommersiella produkter och nu hägrar en standardisering av företagets DTM-teknik plus en börsnotering.


Net Insight for till mässan Networld+Interop i Las Vegas i mitten av maj med sina första kommersiella produkter, DTM-växeln Nimbra One och accessprodukten Nimbra 101.

- Vi fick ett mycket positivt mottagande, säger vd Bengt Olsson.

Och snart är det dags att installera DTM-växeln hos den första riktiga kunden - Norrköping Miljö och Energi. Net Insight har visserligen tidigare installerat ett system hos Vasa Läns Telefon i finska Vasa och ett hos operatören ICG Telecom i Denver, Colorado. Men det har rört sig om testsystem.

Ännu har Net Insight alltså inte några större intäkter att tala om, men mätt i personal har det tvååriga företaget vuxit rejält. Idag har man runt 60 anställda plus 15 personer som är konsulter eller timanställda.

Bengt Olsson tror på en stor marknad och säger att man diskuterar offerter med ett antal kunder.

- I Sverige kommer mellan 40 och 60 kommuner att se över sina stadsnät de närmaste 12 till 18 månaderna, och situation är densamma i andra länder. I USA är intresset även stort från den snabbt växande gruppen av alternativa operatörer, en kundgrupp som inte fanns för tre år sedan.

Han vill dock inte sia om hur många av dessa stadsnät som kommer att utrustas med de egna DTM-produkterna.

För att nå ut till nordiska stadsnät och energibolag har Net Insight nyligen knutit till sig distributören Fiberdata och Salcom. Nästa mål är att hitta lämpliga distributörer i övriga Europa och i USA.

- Vi ska ha väldigt begränsad egen försäljning, säger Bengt Olsson.

Företaget har dock egna säljresurser i Sverige och i USA.



Kretskopplad teknik


DTM, som uttyds Dynamic synchronous Transfer Mode, är en kretskopplad bredbandsteknik som klarar överföringshastigheter på upp till 2,5 Gbit/s per våglängd på optiska fiber. Tekniken har sina rötter i Ericsson, och vidareutvecklas förutom av Net Insight även av Dynarc.

Ett led i Net Insights strävan mot en DTM-frälst värld är att standardisera DTM- tekniken inom det europeiska standardiseringsinstitutet Etsi, något som Bengt Olsson beskriver som en milstolpe. Om allt går enligt planerna ska DTM vara standardiserat före årets slut.

- En standardisering är väldigt viktig eftersom många europeiska operatörer kräver att tekniken ska vara standardiserad vid en upphandling.

I USA väger en officiell standardstämpel inte lika tungt, så där är Net Insights mål att bli de-factostandard i stället.

Det internationella intresset för Net Insight fick extra draghjälp när den amerikanska tidningen Data Communications för ett halvår sedan utnämnde företaget till ett av världens 25 hetaste nystartade företag. Värt att notera är att Net Insight var det enda europeiska företaget på tidningens lista - av de övriga var 23 amerikanska och ett kanadensiskt.



Växelkrets klar i höst


Företaget hoppas dessutom på att snart kunna presentera ytterligare en produkt. I samarbete med Toshiba har man utvecklat en asic vid namn Twintin, en växelkrets som ska finnas framme efter sommaren tillverkad i en 0,25 μm CMOS- process. Twintin ska ersätta den programmerbara logiska kretsarna i dagens Nimbra, och sänker därmed hårdvarukostnaden till en femtedel. Men kretsen ska även erbjudas till licenstagare. Att Toshiba valt att tillverka kretsen ser Bengt Olsson som hedrande. Detsamma gäller det faktum att kontraktstillverkaren Flextronics tillverkar Nimbraprodukterna i sin Karlskronafabrik.

- Flextronics och Toshibas kunder är normalt större än Net Insight, men de utvärderade DTM och kom fram till att tekniken har stor potential.

Styrkt av framgångarna planerar han att introducera företaget på Stockholmsbörsens O-lista i år, och nästa år kan det vara dags att gå vidare till en internationell börs.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)