JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Radio Design slutar tillverka telefoner
Det unga mobiltelefoniföretaget Radio Design säljer sin brittiska fabrik för tillverkning av ficktelefoner.


Volymtillverkningen och försäljningen av Radio Designs analoga ficktelefon för NMT 450-nätet drog igång i början av året på företagets brittiska fabrik. Endast två månader senare meddelar företaget att hela ficktelefonverksamheten i England har sålts ut till ett internationellt konsortium.

- Nu är det dags att fokusera mer på vår kärnverksamhet, nämligen intelligenta antennsystem. Från början hade vi inget annat val än att utveckla ficktelefoner, eftersom utbudet i frekvensbandet 450 MHz var begränsat, säger Kjell Vernet vd för Radio Design.

Situationen har nu förändrats och konkurrera tillverkare av telefoner skall snart komma igång, menar han.

Den brittiska fabriken i Farnborough grundades för över ett år sedan, och före försäljningen fanns totalt 90 anställda jämnt fördelade mellan produktion och utveckling.

Vernet vill inte hålla med om att företaget har byggt upp en allt för stor kostym, men han säger att företaget har vuxit för fort under sina fyra första år. Det är också en orsak till att man nu väljer att trimma verksamheten.

Ficktelefonen har hitintills varit den första kommersiella produkt som Radio Design har volymproducerat och börjat sälja.



Premiärorder i Rumänien


Men nu i maj skall det första kommersiella systemet äntligen rullas ut. Kunden till Radio Designs första systemorder är operatören Telemobil i Rumänien.

Hela ordern omfattar 10 000-tals terminaler och ett stort antal basstationssajter. Beställningar för företagets intelligenta basstationer har annars gått trögt hitintills.

- Vi satsar framför allt på länderna i Östeuropa, och förra årets kris i Ryssland bidrog till att antalet abonnenter i NMT-450-näten ökade mindre än väntat, säger Kjell Vernet.

Företaget skall fortsätta med utvecklingen av smarta antenner och är även inblandat i utvecklingsarbetet för digitaliseringen av NMT.

Susan Kelly

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)