JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Polymerer ska ge överlägsen skärm

Hewlett-Packard och brittiska CDT ska samarbeta om bildskärmar som bygger på ljusemitterande polymerer.


Ljusemitterande polymerer ska ge bildskärmar som slår flytande kristallskärmar på fingrarna. Det är målet med ett samarbete mellan Hewlett-Packard och brittiska CDT, Cambridge Display Technology.

Duon har tecknat ett korslicensavtal som ger de båda företagen tillgång till det andra företagets teknik. HP bidrar med kunskaper inom kisel och optoelektronik, CDT med sin teknik för att tillverka ljusemitterande polymerer.



Färgstarkt i vid vinkel


Forskare från de båda företagen ska utveckla en högupplösande skärm med starkare färger, vidare synvinkel och lägre tillverkningskostnad jämfört med skärmar baserade på flytandekristaller.

Förhoppningen är att dessa polymerskärmar ska finna sin plats i en rad olika typer av konsumentprodukter, exempelvis skrivare, mobiltelefoner och personliga digatala assistenter.

Ljusemitterande polymerer, eller LED som den engelska akronymen lyder, är organiska polymermaterial som avger ljus när en spänning tillförs elektroder på båda sidor av materialet. Detta ska jämföras med flytande kristaller som inte avger ljus och som kräver bakgrundsbelysning för att synas i mörker.

CDT samarbetar sedan tidigare med exempelvis Philips och Seiko-Epson.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)