JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ljus framtid för europeiska mikrosystem

Antalet tillämpningar för mikrosystem har vuxit med besked de senaste åren, och fler lär det bli.


Det spår marknadsanalysföretaget Frost & Sullivan i en ny rapport över den europeiska mikrosystemmarknaden.

Den tekniska utvecklingen pekas ut som den huvudsakliga drivkraften till tillväxten för mikrosystem. Förbättringar i kiseltillverkning såväl som kapsling i kombination med ett ökande antal leverantörer har bidragit till att sänka priserna. Detta tillsammans med framväxande samarbeten mellan industrin och forskningsinstitut gör att Frost & Sullivan tror att marknaden kommer att öka från 1,26 miljarder dollar 1998 till 2,23 miljarder dollar 2005.

Kringutrustning till IT-tillämpningar slukar lejonparten av mikrosystemen, idag och i framtiden.

Även bilindustrin spås få stor inverkan på mikrosystemmarknaden på några års sikt. I denna sektor ökar acceptansen för tekniken och priserna sjunker. Enligt analysföretagets kristallkula kommer många mikrosystem att göra tjänst i krockkuddar och i en rad nya funktioner som kommer att ingå i framtidens bil.



Mörkare för processtyrning


Däremot ser det lite mörkare ut vad gäller processtyrning och rymdtilllämpningar, två områden som spås stå för en krympande andel av mikrosystemen.

Ser man till enskilda produkter så kommer majoriteten av intäkterna från massprodukter som bläckstråleskrivare, läs- och skrivhuvuden för skivminnen_ och sensorer till krockkuddar. Dessa marknader domineras av stora multinationella företag vilket gör det svårt för mindre företag att konkurrera. Frost & Sullivan tror dock att mindre företag kan få en chans på framväxande nischmarknader för exempelvis kirurgiutrustning.

- Den största utmaningen för tillverkare är att identifiera de nischmarknader som har stor marknadspotential, säger Victoria Whiting på Frost & Sullivan.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)