JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Miniatyrisering driver på produktionsverktygen
Genombrottet för BGA, CSP och flip-chip gör att marknaden för produktionsutrustning ser ut att åtminstone hålla sig på förra årets höga nivå.


Förra året ökade marknaden för produktionsutrustning med mellan 15 och 25 procent, beroende på hur man räknar. I år tror branschen att ökningen blir modestare. Tunga, kapitalintensiva investeringar rapporteras skjutna på framtiden i flera viktiga fall.

Men elektronikens allmänna miniatyrisering och den därmed sammanhängande övergången till kapslar med fin bendelning (fine-pitch), BGA, CSP och flip-chip gör att elektroniktillverkare landet runt ändå tvingas investera en hel del. I många fall handlar det om att komplettera befintlig monteringsutrustning så att den även klarar dessa monteringstekniker.

De evigt viktiga frågorna om inspektion och test kräver dock i många fall rena nyinvesteringar. I spåren av ökat BGA- och CSP-användande ökar exempelvis efterfrågan på röntgenutrustning och annan kvalitetsutrustning.

Kraven på flexibilitet, minimerade ställtider och bättre möjlighet att hantera korta serier ökar också efterfrågan på en hel del utrustning.



Miljöintresse håller i sig


Miljöintresse bland elektronikproducenterna ser ut att hålla i sig. Efterfrågan på vattentvättutrustningar och rökutsugningsanordningar rapporteras fortsatt stark. Även arbetsmiljöförbättrande utrustning används i ökad utsträckning, från ergonomiska avsyningsanläggningar till vettiga förpackningar för lim och lod.

Marknadsnyckeln bygger på uppgifter från leverantörerna i tabellen. Vi ber de leverantörer som har produkter inom området, men som saknar sina namn i sammanställningen, att kontakta redaktionen.

Adam Edström

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)