JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Uppåt igen för DRAM- tillverkarna

DRAM-tillverkarna står återigen inför en högkonjunktur. Clark Fuhs, analytiker hos Dataquest, räknar med att marknaden nära nog kommer att fyrdubblas på fyra år.


- Förra året värderades DRAM-marknaden till 14 miljarder dollar. År 2001 når den upp i 52 miljarder dollar, säger Clark Fuhs.

- Redan i början på nästa år kommer vi att märka av en mindre brist på minneskretsar. Underkapaciteten kommer sedan att öka fram till slutet av år 2001.

Den väntade underkapaciteten är främst ett resultat av den minskade investeringen under det senaste året, vilket lett till att mycket få nya fabriker byggts.

Clark Fuhs konstaterar också att risken är stor att ytterligare sex DRAM- fabriker läggs i malpåse innan utgången av detta år. Främst är det japanskägda halvledarfabriker samt de som berörs av Hyundais köp av LG Semicons kretstillverkning som ligger i farozonen.

Färre Hyundai/LG Semicon-fabriker är annars något som Andreas von Zitzewitz, ansvarig för Siemens minnesdivision, skulle uppskatta. Han menar att minnesmarknaden är i regional obalans på grund av "odemokratiska spelregler" från framför allt Korea.

- Hyundai/LG Semicon har en gemensam skuld på mellan 8 och 10 miljarder dollar. De är bankrutta, ändå lever de vidare som om inget hänt medan vi tvingas stänga vår fabrik i England, säger Andreas von Zitzewitz.

Det som ytterligare spär på Andreas von Zitzewitz irritation är att Korea har elva fabriker som producerar 30 procent av världens DRAM-kretsar idag, och ändå konsumerar landet endast 3 procent.

- Under goda tider har de koreanska tillverkarna vuxit hejdlöst genom att skuldsätta sig. Nu har ingen råd att låta dem dö, säger han.



Siemens först med 300 mm


Att Siemens ifrågasätter Koreas taktik är inte förvånande med tanke på att DRAM- tillverkarna förlorade 5 miljarder dollar förra året. Prognosen för i år är en förlust på ytterligare 4 till 5 miljader, främst under första halvåret.

- Först nästa år kommer DRAM-tillverkarna att kunna börja tjäna pengar igen. Då är det återigen dags att börja bygga nya fabriker. De första spadtagen lär tas mot slutet av detta år, spår Clark Fuhs.

Siemens plan är ha världens första fabrik för volymproduktion med 300 mm-skivor igång under mitten av 2001. Var fabriken skall byggas är ännu inte klart, men målet är att man skall tillverka

1 Gbit DRAM på 5 000 kiselskivor per vecka. Det ger 1 690 000 minnen per vecka om en 0,13 μm-process används och varje chips upptar 185 mm2.

Samsung och Micronic Technology är ytterligare exempel på DRAM-tillverkare som med största sannolikhet kommer att börja bygga 300 mm-fabriker inom en närstående framtid.

- Därefter dröjer det inte länge förrän tillgången på minnen ökar snabbare än efterfrågan. Överkapacitet är ett faktum mot slutet av år 2002, säger Clark Fuhs.

Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)