JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Europa får större inflytande

Mer bandbredd snarare än snabbare datorer kommer att driva utvecklingen av halvledare i framtiden, påstår Edward White, analytiker på Lehman Brothers.

Därmed har företag som Ericsson och Nokia alla chanser att påverka halvledarindustrins inriktning framöver.



- Europeiska företag kommer med stor sannolikhet att börja spela en allt större roll för halvledarindustrin, säger Edward White.

Han menar att det är nya krafter som kommer att påverka utvecklingen av mikroelektroniken i framtiden. Sedan början på 80-talet har alla varit inriktade på att skapa billig datorkraft. Nu har man nått dit. Istället är det tillgänglig bandbredd som sätter begränsningarna framledes.

- Det tog 40 år för telefonen att nå 10 miljoner användare, 25 år för kabel- tv:n, 10 år för mobiltelefonen, men endast 3 år för Internet, säger Edward White.

Utvecklingen gör att vi skapar behov av en mängd nya produkter, exempelvis Internetmottagning till tv:n, Internettelefoner, Internetkiosker, lokala nätverk för hemmet och än mer trådlöst. Alla mycket teknikintensiva, men också oerhört priskänsliga produkter.



System på Kisel en utmaning


- För halvledartillverkarna innebär det att det blir allt viktigare att bygga hela system på samma kisel.

- Utmaningen är att kombinera analoga och digitala delar med minnen och RF-delar och ändå undvika brus och överhörning, säger Edward White.

För utrustningstillverkarna innebär bandbreddsrevolutionen också en rejäl utmaning. Dagens produktionsutrustning klarar inte de krav som kommer att ställas i framtiden. Istället måste nästa verktygsgeneration erbjuda både ännu finare linjebredder och bättre produktivitet.

- Det är en mycket svår kombination, men de företag som klarar detta kommer att tjäna stora pengar.

För Europas del kan skiftet till en bandbreddsdriven industri betyda mycket. Mips-jakten har främst varit koncentrerad kring Silicon Valley, medan telekommunikation och bandbredd redan från början är en global angelägenhet.

- Många europeiska företag har en ledande roll inom dessa områden idag. Om de utnyttjar sin ställning rätt kommer de att ha stort inflytande på halvledarindustrins inriktning framöver, säger Edward White.

Anna Wennberg



Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)