JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Engångsdator i kartong

I höstas vann det lilla Täbyföretaget Cypak första pris när tävlingen om "The European IT Prize" avgjordes. Utmärkelsen fick man för en egenutvecklad intelligent medicinförpackning.


- Numera kallar vi konceptet för en engångsdator i kartong.

Det säger Jakob Ehrensvärd, som tillsamman med sin hustru Stina Grip, står bakom produkten. Tanken är att förpackningen skall hjälpa patienter att medicinera rätt. Likaså kan den användas för att kontrollera om en patient klarar självmedicinering.

Förpackningen registrerar datum och tid när en tablett trycks ut. Vill man kan en signal påminna när det är dags att ta medicinen. Via ett integrerat engångstangentbord går det dessutom att registrera hur medicinen fungerat på sistone. Informationen kan sedan tömmas via en mycket strömsnål platta som kopplas till en dator. Plattan, som också är egenutvecklad, innehåller en radiotransceiver som drivs direkt från datorns serieport.



Elektriskt ledande färg


De passiva delarna - sensorer, resistanser, kapacitanser, antenn och ledningar - trycks på preparerad kartong med elektriskt ledande färg. Kartongen är belagd med ett extra substrat för att underlaget skall bli mer stabilt.

- Genom att vi kan integrera sensorer i förpackningen kan tekniken användas på en mängd olika sätt exempelvis för att registrera en flik som rivs av, en försegling som bryts, skrift på plån eller ren deformering, säger Jakob Ehrensvärd.

Den aktiva delen befinner sig just nu i tre olika utvecklingsfaser. I den första är elektroniken byggd av standardkomponenter monterade på ett kretskort som skall återanvändas. I den andra fasen har man börjat använda sig av billigare elektronik.

- Kretskortet är uppbyggt av standardkomponenter men kortet är engångs och inte större än en glasspinne.

produkter till våren

Under våren kommer de första produkterna att dyka upp.

- Just nu jobbar vi med att ta bort

allt miljöfarligt från elektroniken, exempelvis bly och bromerade flamskyddsmedel, så att allt kan slängas direkt, förklarar Jakob Ehrensvärd.

I den tredje fasen är det inte längre standardkomponenter som gäller. Istället övergår man till att använda en asic.

- Under året har vi utvecklat en speciell teknik för att helt ta bort kretskortet. Den aktiva delen, alltså tidbas, asic och radiotransceiver, blir inte större än ett frimärke då.

Förpackningen kan göras med eller utan batterier, i det senare fallet fungerar den som en transponder

AW

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)