JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Transistortekniken tar ett stort kliv framåt

Sandia Labs i Albuqerque, USA, har tagit fram en ny typ av transistor som baseras på kvantteoretiska principer. Om den prototyp som forskarna presenterat håller för massproduktion kommer den att innebära ett stort tekniskt framsteg.


Vanliga transistorer bygger på klassiska fysiska principer. Men detta faktum begränsar också möjligheten att bygga dem extremt snabba. Därför har forskare under ett antal år funderat på hur de ska kunna använda kvantfysiska principer för att bygga snabbare transistorer.

Lösningen, eller i alla fall det som Sandia Labs vill tro är lösningen, kallas DELTT. Det står för Double Electron Layer Tunneling Transistor och bygger på något som kallas tunneleffekten, vilket i korthet går ut på att man kan få ner en resistans till försumbara värden genom att överföra elektroner med en viss teknik.

Eftersom de tvådimensionella lager på atomnivå kan byggas med hjälp av befintlig nanoteknik är det sannolikt att DELTT kan komma att byggas i stora mängder i de fabriker som redan i dag tillverkar transistorer av vanligt slag.

- För närvarande är det hela på försöksstadiet, berättar Jerry Simmons som är chef för forskningsverksamheten på Sandia Labs i ett pressmeddelande.

- Vi har nyligen demonstrerat tekniken och för närvarande oroar vi oss inte för hur själva produktionen ska gå till. Vi ska bara visa att det är värt att gå vidare.

Han tror att han kan ha en fungerande prototyp som kan arbeta i rumstemperatur under året. Men förmodligen dröjer det ytterligare några år innan tekniken är färdig att produceras i stora mängder.

- Fortfarande finns det ett antal hinder att klara av innan vi får se DELTT- tekniken i kommersiell version och jag kan idag inte säga när det kommer att ske.

Björn Segerblad

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)