JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Billiga Alterakopior utmanar
Med hjälp av en ny logikprocess som programmeras av en laser ska uppstickaren Clear Logic sno åt sig en del av Alteras FPGA-kunder. Lockbetet är lågt pris, bättre prestanda och snabba leveranser.


På en vecka konverterar Clear Logic en FPGA-design i Alteras 8000-familj till en asic i den egna processen och kunden hinner dessutom få de första exemplaren.

Kretsarna får alla egenskaper som utmärker en asic: de blir 15-20 procent snabbare än FPGA-kretsen, upp till 50 procent billigare och drar mindre ström.

Förutom att konverteringen går snabbt så finns det ingen startkostnad eller något minimiantal vilket annars är vanligt. Och kretsarna får samma timing som den ursprungliga FPGA-kretsen och kan testas till 100 procent.

Clear Logics hemlighet är en ny asicprocess från delägaren IDT där programmeringen görs med laser en gång för alla. Alteras Flex 8000-familj däremot programmeras först på kortet. Programmet ligger i ett icke-flyktigt minne och laddas över till FPGA-kretsen när strömmen kopplas på.

Med Clear Logics kretsar måste man alltså bestämma sig redan vid monteringen för vilken version av produkten det ska bli. Det går heller inte att göra dynamisk omprogrammering eller uppdateringar i efterhand.

Att programmet inte laddas från minnet innebär dock inte att befintliga kretskort eller programvara behöver modifieras eftersom Clear Logics kretsar kan emulera uppstartssekvensen i Flex-familjen.

Alteras Flex 8000-familj finns med 4 000 till 16 000 användbara grindar och motsvarande kretsar från Clear Logic, med familjenamnet Lasic, introduceras successivt under året.

Priset för CL8452A, vilket motsvarar EPF8452A från Altera, är satt till 14,50 dollar vilket kan jämföras med Alteras listpris på 18 dollar. Priset är vid beställning av 100 kretsar i PQFP-kapsel.

Per Henricsson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)