JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Osäker framtid för många SRAM
Trots att behovet av statiska läs- och skrivminnen - SRAM - spås öka känns framtiden oviss för många leverantörer av diskreta SRAM. Om några år kan mobiltelefonernas SRAM vara integrerade i asicar, och Intel lär endast godkänna ett fåtal SRAM-fabrikat till de nya Pentium II-korten.


God tillväxt totalt, men nya villkor stundar. Så kan man sammanfatta läget på SRAM-marknaden - en marknad i stark förändring. Särskilt stora förändringar är att vänta för de många SRAM som idag finner sin plats i mobiltelefoner och persondatorer.

Idag innehåller alla mobiltelefoner SRAM-kretsar för att lagra tillfälliga data som behövs vid beräkningar. Frågan är om det förblir så - två tänkbara scenarion finns, det ena är positivt för SRAM-tillverkarna, det andra mer hotfullt.

Drömläget är att mobiltelefonerna fortsätter sitt segertåg över världen och att de hårt konkurrerande telefonleverantörerna ständigt utvecklar nya beräkningskrävande funktioner som slukar SRAM. Fler telefoner med allt större minnesbehov borde då ge klirr i kassan för SRAM-leverantörerna.



SRAM bakas in i asic


Andra menar att de diskreta SRAM-kretsarna försvinner helt i framtida mobiltelefoner - minnet integreras då istället i telefonernas digitala basbandskretsar. Den synen delas av Tord Wingren som ansvarar för forskning och teknologiutvecklingen på Ericsson Mobile Communications i Lund.

- I mer avancerade telefoner kommer SRAMet byggas in i asicar i framtiden, säger han.

På ännu längre sikt kan Tord Wingren tänka sig att de integrerade SRAMen i sin tur ersätts av flashminnen. Sådana sitter ju redan i telefonen och används för att lagra programkod. De är dessutom ickeflyktiga till skillnad från SRAM- kusinerna.

- Visst vore det bra att kunna använda flashminnet även för att lagra snabba tillfälliga data, men det ligger nog ganska långt bort i framtiden, säger han.

Först måste antalet skriv- och läscykler för flashminnena öka rejält från dagens cirka 100 000. Dessutom måste hastigheten skruvas upp.

- Det är snarare E2PROM som får stryka på foten för flash, åtminstone i våra enklare modeller, menar Tord Wingren.



Intel oroar


Men det största orosmomentet för många SRAM-leverantörer stavas ändå Intel. Många av dagens SRAM-minnen gör ju tjänst som nivå två, L 2, cache i en persondator. Analysföretaget Dataquest har tidigare kommit fram till att runt 45 företag tillverkar SRAM-kretsar för just PC-cachemarknaden, minnen som tar plats på datorns moderkort.

Nu ändrar Intel spelreglerna, åtminstone för datorer byggda kring processorn Pentium II. Företaget rycker helt sonika upp SRAM-kretsarna från moderkortet och placerar dem istället tillsammans med processorn på ett instickskort. Detta kort ansluts sedan till moderkortet via en speciell kortplats, "slot one".

Visserligen blir Intel då en stor SRAM-konsument, men intensiva rykten gör gällande att företaget bara tänker godkänna en handfull fabrikat till minnet på instickskortet. Om och när Intels nya processorkort slår igenom tvingas alltså ungefär 40 SRAM-tillverkare se sig om efter nya kunder.

Intel är förvisso inte marknadens enda processortillverkare. Och många SRAM- minnen finner dessutom sin plats i andra produkter än mobiltelefoner och Intelbaserade datorer.

Olika telekomprodukter, plus nätverks- och multimediatilllämpningar är några exempel.

Nämnas bör även att inbyggda SRAM-block redan finns i generella kretsar, exempelvis mikroprocessorer, digitala signalprocessorer och styrkretsar.

Charlotta von Schultz

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)