JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kemi- och oljeindustrin först med Fieldbus

1997 blir ett viktigt år för fältbussen från Fieldbus Foundation. De stora leverantörerna har visat upp sina prototypsystem. Men det finns faktiskt redan en Fieldbus- installation i Sverige, sedan snart ett år tillbaka.

De stora automationsleverantörerna till processindustrin som Fisher-Rosemount, ABB och Honeywell har börjat koppla upp sig mot fältbussen från Fieldbus Foundation.

Under den stora automationsmässan ISA i Chicago under hösten deltog ett trettiotal leverantörer av styrsystem och fältinstrument i en stor demonstration. De anslöt alla sin utrustning till fältbussen som har ambitionen att bli internationell standard.



Svensk smygpremiär


Men faktum är att det redan finns installationer med fältbussen från Fieldbus Foundation på industrier runt om i världen. Ett kemiföretag i Mellansverige hör exempelvis till dem som är först i Europa med ett Fieldbus-baserat nät.

Systemet består av ett tiotal trycktransmittrar sammankopplade med fältbussen. Överföringshastigheten är 31,25 kbit/s på tvåtråd. Transmittrarna har egen intelligens som internt klarar att räkna fram densitet, massa, volym och tanknivå med utgångspunkt från tryckdata. De framräknade värdena vidarebefordras sedan till ett överordnat system.

Av olika anledningar har anläggningen ännu inte kunnat tas i drift fullt ut, säger Arne Hellberg, Stohne Elteknik i Örebro som ansvarat för leveransen.

Givare och transmittrar kommer från det brasilianska företaget Smar. Smar har koncentrerat sig på smarta tryckgivare och har redan ett produktprogram för fältbussen från Fieldbus Foundation.

Mikael Nilsson på Alnab Armatur-instrument som representerar Smar, förväntar sig ett genombrott för Fieldbus under året. Den utlösande faktorn är att stora automationsleverantörer kommer med styrsystem med gränssnitt mot Fieldbus Foundation, menar han.

I väntan på Fieldbus-anpassade styrsystem från de stora leverantörerna till processindustrin lanserar nu Smar sitt första PLC-system.

Mikael Nilsson gör bedömningen att ungefär tio procent av Alnabs försäljning av tryckgivare under 1997 kommer att ha gränssnitt mot Fieldbus.

Under senvåren och sommaren kommer utbudet av fältinstrument och styrdatorer för Fieldbus att växa och bli större. Det menar Halvor Landet, VD på det norska företaget Fint, Fieldbus International.

- I dagsläget är det två företag, Smar och Fisher-Rosemount som kommit så långt att de kan ge priser på sina produkter, konstaterar Halvor Landet. Han har nyligen avslutat en studie av en planerad fältbussinstallation i ett norskt oljeproduktionsfartyg.

Fint är ett litet teknikföretag som skaffat sig en strategisk position i Norden på Fieldbus-området. Fint har ett eget produktprogram för fältbussen. Det är nätverksprodukter, alltså kabel och anslutningsdon. Företaget har också utvecklat kretsar för Fieldbus-gränssnittet avsedda att byggas in i givare och fältinstrument.



ABB med flödesmätare


I oktober 1997 kommer Fisher-Rosemounts nya styrsystem Delta V att kunna anslutas till fältbussen från Fieldbus Foundation, uppger Ulf Hamrin på Fisher- Rosemounts Sverigekontor. Delta V är persondatorbaserad, den använder Windows NT och avsedd att styra förhållandevis små processanläggningar med högst 500 ut- och insignaler.

I ABB-koncernen ligger det brittiska dotterbolaget ABB Kent Taylor långt framme. Företaget har bland annat visat en prototyp till flödesmätare av coriolistyp med gränssnitt mot Fieldbus.

- Vi kommer att stödja många olika fältbussar och Fieldbus Foundation kommer att vara en av de viktigaste. Men vi gör aldrig några utfästelser om releasetidpunkter för kommande produkter, säger Lars Liljegren, ansvarig för fältbussfrågor på ABB Industrial Systems.

Han bekräftar att ABBs styrsystem Advant kommer att förses med gränssnitt mot Fieldbus.

- Fieldbus Foundations buss kommer först inom offshore- och oljeindustrin samt inom kemisk industri, bedömer Lars Liljegren.



Kundkraven bestämmer


Saab Tank Control är ytterligare en svensk deltagare i Fieldbus Foundation. Företaget tillverkar nivåmätare som använder radar och akustiska mätmetoder.

- När kunderna börjar ställa krav, så kommer vi att ha system framme för Fieldbus Foundation, säger Lennart Hägg, teknisk chef för företagets produktprogram för landinstallationer.

Alfa Laval Automation, en stor svensk leverantör av automationssystem, har tills vidare valt stå utanför i Fieldbus Foundation.

-Vi bevakar noga och intresserat det som händer på området, säger Bo Svemar, utvecklingschef för nätverk och kommunikation på företaget.

Men han konstaterar också att det finns alternativ till Fieldbus Foundation. Alfa Laval Automation har två egna fältbussar, det är Sattbus och Comli. Men den verkliga konkurrenten är förmodligen Profibus PA som också utvecklats med tanke på processindustrin.

När den svenska processindustrin digitaliserar hela vägen ut blir därför nyckelfrågan: Fieldbus eller Profibus?

Mats Udikas

Halvledarkretsarna förutsättningen för fältbussens framgång



Att det finns tillgång till gränssnittskretsar är avgörande för Fieldbus Foundations framgång. Kretsarna kommer att byggas in i givare och styrsystem.

En rad företag säger att de utvecklar kretsar för Fieldbus. Smar ligger långt framme och använder kretsarna i sina egna tryckgivare. Andra företag som uppger att de har kretsar är Fint, Cegelec, Yokogawa, Ship Star, Fuji, Siemens och Honeywell.

I dagsläget krävs två kretsar för att ansluta ett intelligent fältinstrument till Fieldbus. Det är dels en linjekrets, ofta kallad "Medium attachment unit", som ansluts till bussen via en skyddskrets. Dessutom behövs en krets för hanteringen av fältbussprotokollet. I framtiden väntas att protokollhanterare och linjekrets integreras i en enda kapsel.

Protokollhanterararen ansluts sedan till en överordnad mikrostyrkrets. Styrkretsen kan också användas för att ge givaren fler funktioner än bara lämna ett enkelt mätvärde.

De blir så kallade intelligenta givare som exempelvis kan larma när det är dags för underhåll.

(Fakta: Halvor Landet, Fieldbus International)

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)