JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Med fältbuss kan givarna bli intelligenta

Skifta och byt ut givare och transmittrar - automationssystemet konfigurerar sig själv. Det är en bärande tanke bakom fältbussen från Fieldbus Foundation. Avsikten är att en digital buss skall ersätta dagens analoga strömslingor i processindustrin.

Andra fördelar med digital fältbuss är att man kan ansluta intelligenta instrument och givare som kan göra självdiagnos och leverera mer än en enda typ av mätvärde. Med en fältbuss kan man till och med flytta styrning och reglering till fältinstrumenten. Dessutom minskar behovet av ledningsdragning.

En universell och standardiserad fältbuss har diskuterats i över tio år Fieldbus Foundation består av ett 100-tal automationsföretag. Bland de aktiva deltagarna märks Fisher-Rosemount, Honeywell, Groupe Schneider, Foxboro, National Instruments, Toshiba och ABB. Organisationens ordförande är John Berra, VD för Fisher-Rosemount Systems.

Centrala komponenter i Fieldbus Foundations fältbuss är standardiserade funktionsblock och ett "Device Description Language". Kommunikationshastigheterna är specificerade till 31,25 kbit/s, 1 Mbit/s och 2,5 Mbit/s.

Fieldbus Foundation utnyttjar standarder och standardförslag från Internationella elektriska kommissionen, IEC och International society of measurement and control, ISA.

I specifikationen av det fysiska skiktet - första nivån i ISOs sjulagers modell - används den existerande IEC-standarden för fältbussar. Samma standard använder exempelvis Profibus PA och Fip.

När det gäller skikt två i ISO-modellen, datalänkskiktet, följer Fieldbus Foundation ett förslag till standard som nyligen gått igenom en förberedande omröstning inom IEC.

Den europeiska organisationen Cenelec har standardiserat tre sinsemellan olika fältbussar i ett standarddokumentet EN 50170. Det är Profibus, Fip och P-net. Enligt preliminära uppgifter är fältbussen från Fieldbus Foundation på väg att läggas till den europeiska standarden.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)