JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Serielänk för snabb mätning

National Instruments har utvecklat en mycket snabb serielänk som gör det möjligt att styra PXI/CompactPCI-moduler direkt från en persondator.


National Instruments nya serielänk, MXI 3, har en serieöverföringshastighet av 1,5 Gbit per sekund vilket skapar en transparent program- och hårdvarulänk mellan PCI-datorer och PXI/CompactPCI-moduler. Tidigare krävdes en inbyggd dator till varje kort för att styra dessa moduler. Främsta fördelen med den nya MXI- generationen är en minskad systemkostnad och en flexibel kabeldragning, menar National.

Vid långa kommunikationsavstånd används optofibrer som ju är okänslig för elektriska störningar. Då avståndet överstiger 200 meter krävs repeterare. Vid kortare avstånd används kopparkabel.

Varje MXI 3-länk består av ett primär- och ett sekundärkort samt en kopparkabel eller optokabel som förbinder korten med varandra. Genom bussförlängning med MXI 3 kan man konfigurera sina mät- och automationssystem på många olika sätt.

Från en PCI-dator går det att styra flera system som är kopplade i stjärna eller kedja. Det går även att utveckla flerchassitillämpningar och styra hela systemet från en och samma dator eller inbyggd styrenhet.

MXI 3 är en implementering av standardarkitekturen för PCI-PCI bryggor. Länken klarar att föra över data med en hastighet på upp till 100 Mbyte per sekund, vilket är tio gånger bättre jämfört med den ursprungliga MXI-standarden. MXI 3 följer PCI-PCI-specifikationen fullt ut vilket innebär att kommunikationen startar automatiskt så fort allt sitter på plats.

MXI 3 satser för PXI/CompactPCI kommer att finnas tillgängliga under årets fjärde kvartal.

Thomas Hedlund

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)