JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Britter leder inom kretskonstruktion

Nästan vartannat oberoende konstruktionsföretag i Europa finns i Storbritannien.

Det visar en undersökning som genomförts av analysföretaget Future Horizons.



Brittiska företag står för över hälften av intäkterna från försäljning av integrerade kretsar gjorda av oberoende konstruktionsföretag i Europa, alltså företag som utvecklar kretskonstruktioner på uppdrag. Den brittiska ledningen på området är, enligt analysföretaget Future Horizons chef Malcolm Penn, helt fenomenal. I sin rapport, "The European High-Level IC Design House, Chipless & Fabless Semiconductor Industry Report", placerar han 60 av Europas totalt 140 oberoende konstruktionsföretag i Storbritannien. Och av de totala konstruktionsintäkterna, som under 1998 uppgick till 1,06 miljarder dollar, stod britterna ensamma för hela 604 miljoner dollar.

Förklaringen till att de brittiska företagen genererar över hälften av intäkterna trots att de inte motsvarar hälften av företagen, ligger enligt Malcolm Penn i det faktum att britterna framför allt är specialister på telekom- och blandsignalskonstruktioner.

I rapporten spås att den europeiska marknaden för integrerade kretskonstruktioner kommer att öka med 34 procent per år under de kommande fem åren. De oberoende konstruktionsföretagens tillväxt beror framför allt på framväxten av systemkretsar. Det är helt enkelt billigare för kretsföretagen att anlita konstruktionsföretag än att själva anställa specialiserade konstruktörer.

Enligt Malcolm Penn har det typiska konstruktionsföretaget mellan fem och 15 anställda ingenjörer, som utnyttjar avancerad och dyr programvara, men relativt billiga arbetsstationer. Hjärnkapaciteten är viktigare än datorkapaciteten, kommenterar han.

Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)