JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Instrument ska vara utbyggbara

Mätföretaget Hewlett-Packard och Tektronix lanserar avancerade och utbyggbara oscilloskop och logikanalysatorer för nästa generation processorer.


Logikanalysatorn är ett viktigt hjälpmedel för att undvika att data går förlorade eller klockas felaktigt, vid avlusning av mikroprocessorbaserade arkitekturer och validering av datorsystem. Men bara snabbhet räcker inte. Det behövs också avlusningsverktyg som är lätta att använda.

Mätjättarna Hewlett-Packard och Tektronix har tagit fasta på det i sina nya logikanalysatorer och oscilloskop. Användarvänligheten har tydligt prioriterats, och logikanalysatorerna har tilldelats funktioner som gör dem till webbservrar. HPs nya oscilloskop HP Infiniium, kan även den användas som server, i ett lokalt nät.

HPs senaste logikanalysatorer HP16600 och 16700 är gjorda som insticksmoduler, vilket gör att de snabbare kan göra tillstånds- och tidsanalyser över alla kanaler samtidigt. Samma prob kan användas vid båda typerna av analys. Tack vare en ny teknik som HP kallar zoom kan data samlas in med en variabel samplingshastighet mellan 250 MHz och 2 GHz vid tidsanalys. Vid tillståndsanalys kan modulerna komma upp i 333 MHz.



Program för vågformsstudier


Tillsammans med ett minnesdjup på 2 Mbit/s och en upplösning på 500 ps går det att använda logikanalysatorn istället för ett oscilloskop vid karaktärisering av en konstruktion. När samtliga fem moduler används i logikalanalysatorerna kan systemet få 340 kanaler.

Tektronix nya logikanalysatorer i TLA700-serien är också moduluppbyggda. De har en upplösning på 500 ps, och kan nå ett minnesdjup på 16 Mbit.

Modulerna kan konfigureras till 34, 68, 102 eller 136 kanaler vid synkrona hastigheter av 100 eller 200 MHz. Maximalt går det att nå upp till 680 kanaler. Det gör TLA700 till den bredaste logikanalysatorn på marknaden. Modulerna gör att kunden kan uppgradera instrumentet efter behov. HPs och Tektronix nya oscilloskop är lätta att använda var för sig, men framför allt tillsammans med respektive logikanalysator. HP-oscilloskopet Infiniium har för detta syfte kompletterats med programvaran Infiniium V3.0, som förbättrar möjligheterna att studera vågformer i form av en färggraderad signalefterlysning samt vågformshistogram.

Det går också att utföra mätningar på ögondiagram som används för att karaktärisera snabba kommunikationssignaler.

Tektronix oscilloskop TDS694C har den funktionen inbyggd från början. TDS694C triggerfunktion har en känslighet på 100 ps/division vilket är bra när man ska upptäcka kortvariga bortfall, så kallade glitchar.

Thomas Hedlund

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)