JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Strömförsörjning för telekom

Elektroniktidningen ger här en översikt av DC/DC-standardmoduler från 1,5 till 400 Watt, ett effektområde där telekomindustrin är klart största användare.


DC/DC-omvandlare används för att stabilisera och filtrera utspänningar och ge tillförlitlig strömförsörjning i till exempel telefonväxlar och basstationer.

De DC/DC-moduler som återfinns i denna marknadsnyckel används främst till lokal spänningsomvandling på kretskort för signal eller logikspänningar.

Syftet med översikten är att visa de i Sverige vanligaste familjerna eller serierna av DC/DC-moduler som fungerar utan kringkomponenter, i kretskortsapplikationer. Det mest betydande effektsegmentet för den här typen av spänningsomvandlare är mellan 5 och 15 W, som också är den maximala effekt man kan ha på ett kretskort, utan att använda fläktkylning.



Tillförlitlighet viktigt


De viktigaste kriterierna när man ska välja en DC/DC-omvandlare är tillförlitlighet, verkningsgrad och arbetstemperatur.

Tillförlitligheten anges i tabellen som MTTF - Mean Time To Failure. Verkningsgraden utgör en betydande parameter i livscykelkostnaden. Ju högre verkningsgrad desto lägre driftskostnad och ju sämre arbetstemperaturområde desto kortare livslängd.

Ett annat viktigt, nästan tvingande krav är bygghöjden, eftersom modulerna oftast sitter i ett hyllbyggsätt där kretskorten ska packas så tätt som möjligt.



Verkningsgrad når 90 procent


En tydlig trend de senaste åren är att verkningsgraden för DC/DC-omvandlare stiger samtidigt som spänningen sjunker. De flesta spänningsomvandlarna idag har en verkningsgrad runt 83 procent med en spänning på 3,3 Volt.

Men det finns även DC/DC-omvandlare som når en verkningsgrad på 90 procent vid samma spänning. Spänningen är också på väg ner så lågt som 1,8 V, men då sjunker även verkningsgraden.

För att begränsa översiktens storlek har leverantörerna ombetts att presentera sina spänningsomvandlare familje- eller serievis. Det innebär att informationen i första hand visar typer av DC/DC-moduler snarare än att peka på enskilda produkter. Totalt finns 26 tillverkare från nio länder representerade. Amerikanska företag är i majoritet.

Thomas Hedlund

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)