JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nordisk elektronik ska bli grönare

Tillsammans med industrin ska fyra forskningsinstitut få Nordens elektronikföretag att konstruera och producera miljövänligt.


Greenpack är namnet på en ny nordisk satsning på miljöanpassad elektronik som startar i augusti. Initiativtagarna är de fyra forskningsinstituten IVF, Institutet för Verkstadsteknisk Forskning, i Sverige, Institutet för Produktutveckling i Danmark, Sintef i Norge och VTT i Finland. Projektledare är IVF.

Men det är definitivt inte meningen att institutkvartetten ska miljöanpassa elektronik på egen hand. Industrin ska i högsta grad vara delaktig; tillverkare och leverantörer såväl som återvinningsföretag. Intresset verkar vara stort.

- Vi gjorde en begränsad marknadsföring i början av året, och fick större respons än vid någon tidigare miljösatsning, säger Carl Gunnar Bergendahl på IVF.

Nio företag, varav fem är svenska, har redan tecknat en avsiktsförklaring om att delta som aktiva medlemmar, vilket innebär att de kan påverka projektets inriktning. Totalt hoppas Greenpack på 14 aktiva deltagare. Företag kan även ta del av resultaten genom att bli nätverksmedlemmar. Hittills har tio företag anmält intresse för det.



Lönsam miljövän


Greenpack är indelat i tre delprojekt. Man ska skapa ett system för att få miljödata att följa med i leverantörskedjan, ta fram riktlinjer för miljöanpassad konstruktion och utveckla modeller för att bedöma produkters livscykelkostnader för att visa hur ett företag kan vara både miljövänligt och lönsamt.

Under devisen Greenpack Academy ska man även utbilda allt från företagsledning till produktionspersonal via konstruktörer.

- Det finns en stor spridning i kunskap om miljöanpassning hos nordisk elindustri, och vi har en pedagogisk uppgift i att visa det marknadsmässiga i att miljöanpassa produkter, säger CG Bergendahl.

Projektets första etapp ska vara avslutad i december 2001 och har en budget på 13 miljoner norska kronor. Nordisk industrifond bidrar med 5 miljoner, resten skjuter industrin till.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)