JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intel skiftar process rekordsnabbt

Aldrig tidigare har en Intel infört en tillverkningsprocess så snabbt som den nya 0,18 μm-processen. I sommar kommer de första kretsarna med 0,18 μm linjebredd.


Störst ska bli ännu större. Intel tar i med storsläggan när företaget drar igång produktionen av kretsar med 0,18 μm linjebredd.

Från och med i sommar kommer Intel att processa fler kiselskivor med 0,18 μm- teknik än vad de i dag processar på 0,25 och 0,35 μm. Så snabbt har Intel aldrig hittills infört en ny tillverkningsprocess.

Det snabba skiftet kostar visserligen enorma summor i fabriksinvesteringar för Intel. Men det ger samtidigt möjlighet att slå ut investeringskostnaderna för den nya 0,18 μm-processen på fler kretsar. Nya tillverkningsprocesser införs också allt snabbare.

- Förut gick det typiskt tre år mellan varje processgeneration. Idag är vi nere på drygt två år, säger Pat Gelsinger, Intels chef för bordsdatorer.

Den nya processen använder aluminium i metalledarna mellan transistorerna, inte koppar som IBM använder i sin nya process. Koppar är för dyrt och behövs inte för att öka prestandan vid 0,18 μm, hävdar Intel.



Flour ger smala ledare


I stället har Intel infört fluor i processen. Det gör att man kan tillverka metalledarna smalare och högre och därmed minska ledarnas resistans. Intel hävdar till och med att deras process är snabbare än IBMs kopparprocess, samtidigt som den är billigare.

De första processorerna som tillverkas i 0,18 μm-processen blir Pentium II för bärbara datorer. Efter sommaren följer Pentium III, både för bordsdatorer och bärbara.

- Under andra halvåret räknar vi med att nå 600 och 667 MHz med 0,18 μm- processen.

Pat Gelsinger erkände också att Intel försummat marknaden för enklare, billiga processorer och därmed öppnat för AMD att ta marknadsandelar.

- AMD har gjort ett bättre jobb

än väntat. Visst har vi tappat marknadsandelar, det förnekar jag inte.

- Först ignorerade vi lågsprisprocessormarknaden, sedan förnekade vi den. Nu accepterar vi den.

För att slåss med AMD ska därför Intels lågprisprocessor bli billigare att tillverka. Ett steg i den riktningen är en återgång till BGA-kapsel. Idag tillverkas Celeron precis som Pentium II och III på ett kretskort som ansluts via en list, "slot". Anslutningslisten är dyrare att tillverka och kräver dessutom dyrare kylning.

Så sent som för två år sedan lämnade Intel BGA-kapseln när Pentium II lanserades. Då var argumentet att BGA-kapseln var för dyr.

- Skillnaden är att Celeron har sekundärcachen inbyggd i samma chips som processorn. För Pentium II är det två olika chips som integreras i en kapsel.

Celeron har bara 128 kbyte cache medan Pentium II har 512 kbyte - 2 Mbyte.

Mikael Zackrisson

Reporter på Ny teknik

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)