JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Gummistämplar kan ersätta litografi

Gummistämplar är ett enkelt och billigt altenativ till konventionella litografiprocesser menar forskare hos Lucent och IBM.


Forskare vid Lucents Bell Labs har utvecklat ett billigt sätt att tillverka integrerade kretsar med hjälp av en specialutvecklad gummistämpel. Tekniken gör det möjligt att placera kretsmönstret på många olika substrat, inklusive glas, plast och metall. Tekniken innebär alltså ett enkelt och billigt alternativ till konventionell litografi. Dessutom tror forskarna att gummitekniken kan få andra tillämpningar eftersom det är möjligt att trycka kretsmönster på ojämna eller böjda ytor, såsom optiska fibrer, och på material som är oförenliga med vanliga litografiska tekniker.



Flytande gummi i kiselform


Gummistämplarna, som kan användas flera gånger, görs genom att flytande gummi hälls i en kiselform med det önskade kretsmönstret. När gummit stelnat tas det ur formen och en perfekt negativ kopia av kretsmönstret har skapats. När sedan kretsar ska tillverkas utnyttjas gummistämplarna för att trycka organiskt bläck på guldbelagd plast. De delar som inte beläggs med bläck etsas sedan bort tills kretsmönstret återstår. Efter att resterande bläck tagits bort, deponeras en halvledare på det resulterande guldmönstret. Forskarna har lyckats åstadkomma mönster i dimensioner ned till 0,2 μm.

Gummistämplar har även utnyttjats av en grupp vid IBMs forskningslaboratorium i Zürich. Forskarna har där lyckats åstadkomma mönsterdimensioner ned till 0,08 μm. Och vid Minnesota University har ett forskarlag utvecklat en liknande teknik, som är baserad på ett tryckkänsligt material som formar sig efter ett substrat. Den tekniken spås kunna utnyttjas för mönster ner till 50 nanometer, även om en hel del utvecklingsarbete återstår.

Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)