JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mobiltelefoner ökar reaktionsförmågan

Mikrovågsstrålning kan snabba upp en persons reaktionsförmåga. Det visar forskning utförd vid universitetet i Bristol i England.


Istället för att som befarat försämra närminnet tycks mobiltelefoner enligt en brittisk studie förbättra reaktionsförmågan. Men trots att detta kan tyckas positivt, innebär det att hjärnan påverkas av strålningen från mobiltelefonerna, vilket i sig är oroande, menar forskarna.

Enligt Alan Preece, som lett forskningen vid universitetet i Bristol, visar experiment utförda på frivilliga att strålning från mobiltelefoner inte har någon effekt på närminnet. Istället reagerade försökspersonerna märkbart snabbare i testen.

Forskarna menar att detta kan tolkas som en mätbar effekt på hjärnan till följd av antingen ett ökat blodflöde eller en förändrad proteinsyntes, som orsakats av en reaktion från kroppens försvarsmekanism. Om de förbättrade testresultaten är en följd av förändringar i proteinsyntesen, måste ytterligare studier snabbt utföras, poängterar forskarna.

Försöken utfördes på 36 frivilliga personer, vilket är dubbelt så många som normalt deltar i test av detta slag. Försökspersonerna ombads utföra enkla standarduppgifter som kräver antingen gott närminne eller mental snabbhet. De fick utföra uppgifterna samtidigt som de, utan att veta vilket, utsattes för strålning från antingen analoga eller digitala telefoner eller inte alls.

Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)