JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Asien och Europa har enats om standard

Just nu är det Asien och Europa som har tagit ledningen när det gäller standardisering för tredje generationens mobilnät. I december 1999 skall det gemensamma förslaget bli klart och beslut väntas under år 2000. Allt baseras på GSM.


Målet är att den nya mobilnätstandarden skall slå igenom i hela världen, det skall bli förstahandsalternativet för världens GSM-operatörer och dessutom för Japan.

Standarden baseras på en vidareutveckling av GSM CoreNet och radionätstandarden UTRA, som inkluderar både WCDMA och TD/CDMA. I princip handlar det om en modifierad version av den standard Europa enades om i början av 1998.

För första gången någonsin har Europa, Japan och Sydkorea etablerat en gemensam organisation för att tillsammans skriva specifikationerna för den tredje generationens mobilnät. I december 1998 bildades 3GPP - Third Generation Partnership Project - som i december 1999 skall ha specifikationerna klara. Även USA är representerat genom de amerikanska GSM-operatörernas organisation ANSI T1/P1. Också Kina väntas gå med i 3GPP.



Alla kan påverka standarden


Det förslag 3GPP nu utarbetar går därefter tillbaks till standardiseringsorganisationerna, Europas Etsi, amerikanska T1/P1, japanska Arib (för radio), japanska TTC (för nät) och Sydkoreas TTA. Dessa organisationer gör därefter specifikationerna till officiella standarder. Därefter skickar alla organisationer in likalydande förslag till Internationella Teleunionen som utfärdar rekommendationer om hur standarden skall användas på världsbasis. Så ser planen ut.

Med denna samarbetsmodell kan alla deltagande parter påverka den nya globala standarden. Meningen är dessutom att 3GPP skall få en central roll i framtiden eftersom 3GPP även skall svara för vidareutveckling av standarden.

Så gott som alla tänkbara stora intressenter i telekomindustrin är medlemmar i 3GPP - i mars fanns 225 enskilda företag och organisationer med. En stor del av Etsis standardiseringsarbete flyttas nu till 3GPP och i början av mars startade de tekniska arbetsgrupperna sina arbeten. 3GPP skall till exempel specificera de viktigaste gränssnitten i mobilnäten, se faktaruta.

3GPP skall även specificera den mycket viktiga tjänsteplattformen för IP- tjänster som alla mobilnätoperatörer behöver.

Ericsson arbetar för att 3GPP skall komma överens om en specifikation för denna tjänsteplattform och sedan hoppas Ericsson att den även skall införas i andra digitala mobilnät i världen, som GSM, IS136 och IS95. Om detta lyckas så blir det 3GPP som sätter standarden för det mobila Internet.



Konkurrens från USA


Utöver 3GPP arbetar även en grupp kallad 3GPP2 med att etablera en ny standard för mobila bredbandsnät. 3GPP2 har bildats av alla intressenter kring den amerikanska mobilnätsstandarden IS95. De utvecklar nu CDMA2000 som är bakåtkompatibel med IS95. Nätoperatörer som idag har IS95 kommer sannolikt att införa CDMA 2000-standarden i redan tilldelade frekvensband för IS95-standarden.

Efter Ericssons uppgörelse med amerikanska Qualcomm är Ericsson nu också en av huvudintressenterna för IS95/CDMA2000. Ericsson hoppas föra in med GSM-världen gemensam teknik där det blir möjligt.

Uppgörelsen innebär också att patentfrågan för tillfället är desarmerad. I slutet av maj räknar Ericsson med att Qualcomm skall meddela ITU att man är beredd att licensiera sina patent enligt vedertagen praxis.

Men även efter ett sådant be-sked från Qualcomm återstår den slutliga frågan. ITUs licensieringsregler innebär att Qualcomm måste sälja licenser på samma villkor till alla köpare. Exakt vilken ersättning kräver Qualcomm för att släppa licenser för sina CDMA-patent? Svaret på den frågan vill naturligtvis industrin ha innan standarderna slutligen beslutas.

Qualcomm har ännu inte redovisat om företaget är berett att gå in i den patentgrupp som telekomindustrin startat, som diskuterar utformningen av en gemensam modell för licensiering av patent för tredje generationens mobilnät.



Överens om GPRS och Edge


På två andra områden, paketdatastandarden GPRS och dess vidareutveckling Edge har under det senaste året Etsi nått en överenskommelse med UWC - Universal Wireless Communications Consortium. UWC organiserar mobilnätoperatörer som jobbar med den amerikanska mobilstandarden IS136 och dessa skall nu införa GPRS och Edge i sina nät.

Edge innehåller en ny radiostandard med 200 kHz-kanaler och modulationsstandarden 8PSK. Tekniken klarar mobil paketdatatrafik med upp till 384 Kbit/s.

IS136-nät med GPRS och Edge klarar snabb mobil Internettrafik. Dessutom blir det möjligt att etablera samtrafik mellan IS136-nät och GSM-nät världen över.

Allt verkar nu således vara "business as usual", och mycket tyder på att Ericsson och Nokia snart kan kalla sig segrare i standardspelet. Men så mycket pengar står på spel att fler utspel säkerligen kommer innan allt är klart.

GA



Fem gränssnitt


Gruppen 3GPP ska diskutera sig fram till fem gränssnitt, och enligt nordiska experter blir man klar med fyra av dem i år. Det sista, mellan radionätsstyrningen och basstationen, är kontroversiellt eftersom det finns en rad företag i industrin som inte vill ha något sådant.

De fem gränssnitten är:

* Radiogränssnitt mellan basstation och terminal. Detta kallas Iu. Detta inkluderar ett WCDMA-gränssnitt i FDD-mode och ett TD-CDMA-gränssnitt i TDD- mode. * Gränssnitt mellan Radio Network Controller (RNC) och basstation. * Gränssnitt mellan olika RNC. Kallas Iur. * Gränssnitt mellan CoreNet och RNC. * Roaminggränssnitt mellan olika mobilnät.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)