JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nytt rekordår för verktygsbranschen

Branschen för datorstödd elektronikkonstruktion ökade med 21 procent under 1998. Totalt uppgick intäkterna till drygt 3,2 miljader dollar.


Fjolåret blev ett bra år för branschen för datorstödd elektronikkonstruktion, eller EDA - Electronic Design Automation - som den amerikanska akronymen lyder. Industrin rapporterade drygt 3,2 miljarder dollar i intäkter under 1998, vilket är en uppgång med 21 procent jämfört med året innan. Det fjärde kvartalet blev mest lyckosamt och var dessutom det 16:e kvartalet i rad med en tvåsiffrig tillväxt. Siffrorna kommer från det amerikanska konsortiet Edac.

Extra bra sålde verktyg för analog- och blandsignalssimulering, gruppen ökade med hela 43 procent jämfört med 1997. Analysverktygen behöver inte heller skämmas för sig efter en tillväxt på 42 procent. En annan snabbväxande grupp är hjälpmedel för inmatning på hög nivå som ökade med 32 procent.

Tvärtemot tidigare trender växte simuleringsverktyg för konstruktionsspråket VHDL snabbare än Verilogkusinerna. Fast bara en aning - plus 29 procent för VHDL jämfört med 28 procent för Verilog.

Verktyg för kretskortslayout spurtade i slutet av året men landade på en årlig totaltillväxt på blygsamma 4 procent.



Europa drog om Japan


Intressant att notera är att Västeuropa för första gången gick om Japan vad gäller att spendera pengar på konstruktionsverktyg. Europamarknaden ökade med 22 procent till 642 miljoner dollar, medan den japanska marknaden i princip stod still. Intäkterna på 589 miljoner motsvarar en ökning på mindre än 1 procent.

Även om branschen som helhet har all anledning att vara nöjd med fjolåret, så är marknaden fortfarande en bråkdel av halvledarmarknaden som rapporterade intäkter på 140 miljarder dollar under 1998.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)