JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bluetooth i modul från 10 dollar

Två multichipmoduler blir världens första kommersiellt tillgängliga Bluetoothprodukter, från Ericsson Components.


Bara en månad efter de uppmärksammade demonstrationerna på mässan Cebit lanserade Ericsson Components i förra veckan sina och världens första Bluetoothmoduler.

Bluetooth är ett system för trådlös kommunikation på korta avstånd, exempelvis mellan mobiltelefon, dator och digitalkamera. Det utnyttjar ISM-bandet på 2,4 - 2,5 GHz, som är tillgängligt i så gott som hela världen utan licenskrav. Räckvidden är 10 - 100 meter, och data kan skickas i 1 Mbit/s.

De två produkterna som nu lanserats är en radiomodul som klarar sändning och mottagning och en större modul som förutom radion även innehåller basbandsprocessor, minne, programvara och gränssnitten USB, UART och PCM för ljud och data.

Radiomodulen är byggd på ett keramiskt substrat och innehåller en flipchipmonterad RF-krets, baluner för sändning och mottagning, antennfilter samt en spänningsstyrd oscillator (VCO). Uteffekten är 1 mW, och det räcker för kommunikation upp till 10 m i enlighet med Bluetooth standard 1.0, som för övrigt inte blir riktigt klar förrän i sommar.

Modulen är byggd som en BGA, 14 mm lång, 10 mm bred, 1,6 mm hög och med 34 lödkulor runt kanten. Den är tänkt att monteras på ett flerlagerskort där ett av lagren ska vara utformat som jordplan. Tillsammans med den metallfilm som finns på ovansidan av modulen ska detta bilda ett tillräckligt störningsskydd - ingen övrig kapsling krävs. De enda externa komponenter som behövs är en antenn och en 13 MHz klockreferens. Modulen kräver 2,8 V matning och drar 40 mA vid mottagning och 33 mA vid sändning.



Provexemplar till sommaren


Framöver tänker Ericsson även lansera en 100 mW-version, som ska klara kommunikation upp till 100 m. Denna har lödkulorna på exakt samma sätt som 1 mW- versionen, men modulen har ett litet överhäng där det sitter en extra förstärkare.

Radiomodulen utgör en stor del av den kompletta modulen. På denna sitter även den basbandsprocessor som Ericsson tagit fram i samarbete med VLSI Technology, och som även finns tillgänglig som ett IP-block i VHDL. Den kompletta modulen innehåller även ett flashminne och grundläggande programvara. Den är godkänd av FCC och Etsi och är försedd med ett störningsskydd. Måttet är 33 ¥ 17 ¥ 3,65 mm.

Provexemplar ska finnas för distribution till sommaren, och då ska även utvecklingskit vara framme. Full produktion ska vara igång innan årets slut. På Ericsson Components är man i full färd med att bygga upp en produktionslina, och prissättningen indikerar att man förväntar sig stora volymorder. Preliminära priser är 10 dollar för radiomodulen och 25-30 dollar för den kompletta modulen - i kvantiteter om en miljon exemplar.

Bluetooths historia började 1994 på Ericsson Mobile Communications då man funderade på ett billigt sätt att ersätta kabeln mellan mobiltelefon och dator. För ett år sedan bildade Ericsson tillsammans med Nokia, IBM, Intel och Toshiba ett konsortium kring tekniken. Idag har nära 600 företag anammat Bluetooth.

Förutom Ericsson väntas även Nokia, Philips och Siemens lansera Bluetoothprodukter inom kort. Kanske presenteras några av dem på den första mässan helt ägnad åt ämnet, Bluetooth'99, som hålls 8-11 juni i London.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)