JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. "Goda år väntar halvledarbranschen"
De tuffa tiderna är över för halvledarbranschen, och nu stundar tillväxt.

Men det är helt nya faktorer som styr industrin, säger Jean Philippe Dauvin, ekonomichef på ST Microelectronics och tillika ordförande i analysföretaget WSTS.



Förra året blev visserligen ett av de sämsta åren i halvledarindustrins historia, med en tillbakagång på 8,4 procent.

Men skärskådar man siffrorna visar det sig att tillväxten mellan tredje och fjärde kvartalet var rekordstor. Aldrig tidigare har en ökning över 10 procent ägt rum på bara ett kvartal.

- Vändningen har ägt rum. Den kom i augusti 1998, säger Dauvin.

Han tror att totalmarknaden för halvledare kommer att öka från 126 miljarder dollar 1998 till nära 300 miljarder år 2003. Det innebär en snitttillväxt på 19 procent de närmaste fem åren.

- Asienkrisen och överkapaciteten på DRAM har orsakat den längsta lågkonjunkturen någonsin i halvledarvärlden. Men nu är den slut, säger han och understryker att det är mycket svårt att se något samband mellan generell ökning av BNP och tillväxt i halvledarbranschen från ett år till ett annat.



nya tillämpningar


De allmänna förutsättningarna för tillväxt finns nu. Världsekonomin är någorlunda stabil, det är ingen radikal obalans mellan utbud och efterfrågan, och det finns mängder av ny halvledarteknik som kan driva fram nya tillämpningar.

För det är i stor utsträckning nya krafter som kommer att styra tillväxten. Pc:ns drivkraft försvinner visserligen inte - Dauvin tror att 1999 blir ett mycket bra år för pc-industrin med tillväxt nära 20 procent - men det är mobila tillämpningar, digital konsumentelektronik och bilelektronik som blir de stora drivkrafterna framöver.

- Förändringarna är så stora att vi pratar om en helt ny marknadscykel, säger han.

- Läget är nu sådant att integrationsgraden ökar snabbare än Moores lag, samtidigt som priserna sjunker snabbt. Det ger ett hittills osökt tillfälle för nya aktörer att tilllämpa innovativ teknik, säger han.

Att utvecklingen enligt Dauvin råkar sammanfalla med det som är gynnsamt för ST Microelectronics är en händelse som ser ut som en tanke.

- Visst är det så. På ST har vi satsat på differentierade halvledare under många år. Och nu ser den satsningen ut att ha alla möjligheter att bära frukt, säger han.

Adam Edström

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)