JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Partminer gräver fram komponenten

Ett program som via Internet söker reda på elektronikkomponenter erbjuds för närvarande gratis av distributören Microcom Technologies, som dock håller på att vidareutveckla idén.


- Enligt våra kunder är Partminer det bästa som hänt på området. Gensvaret och intresset har varit mycket stort, vilket är väldigt uppmuntrande, säger Patrik Nilsson, vice vd för amerikanska Microcom.

Partminer, som alltså kan laddas ner helt gratis från Microcoms webbsida utvecklades ursprungligen för internt bruk.

Men företaget insåg efter en tid att programmet kunde bli ett användbart verktyg för köpare och andra på jakt efter exempelvis prisuppgifter på komponenter. En betaversion erbjuds därför gratis till att börja med.

- Vi ser detta som en testperiod, som dels ska visa hur stort intresset är och dels är det ett sätt för oss att få kontakt med potentiella kunder, säger Patrik Nilsson.

Tanken är dock att lägga till ytterligare funktioner i programmet och så småningom börja ta ut en abonnemangsavgift för användningen. Men det kommer inte att ske i Microcoms regi utan i ett fristående bolag.

- Det är också möjligt att sälja reklamplats i systemet, det vore ett utmärkt sätt för distributörer att nå sina kunder, menar Patrik Nilsson.



Internet som källa


Partminer letar alltså reda på information om produkttillämpningar, datablad, specifikationer, priser och tillgängligheten för komponenter på 40 olika distributörers webbsidor.

Enligt Microcoms chef Dan Nissanoff kan programmet leta fram informationen betydligt snabbare än vanliga separata sökningar av webbsidor. Programmet styrs via en centraliserad databas och inkluderar även ett register med drygt 300 tillverkare och deras produkter. Sökningen efter en komponent tar enligt företaget för närvarande ungefär fyra sekunder per webbsida, beroende på hur snabb tillgänglighet distributörens databas erbjuder.

- Under inledningsfasen har antalet nyanslutningar per dag varit mellan 200 och 300, berättar Patrik Nilsson.

Och det potentiella antalet användare är stort. Microcom hoppas att Partminer ska ha samlat uppåt 50 000 abonnenter fram till årets slut. Patrik Nilsson berättar att Microcom även kontaktats av flera företag som är intresserade av ett samarbete kring Partminer i ett separat bolag. Bland dem finns representerade komponentdistributörer, databasproducenter och multimediaföretag.

- Utvecklingskostnaderna för Partminer är redan absorberade i Microcom, så vi har egentligen inte så bråttom med att börja tjäna pengar på det. Vi vill vänta lite och se hur det går nu under testperioden, säger Patrik Nilsson.

Mer info finns på www.partminer.com.

Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)