JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Siemens lägger ner sin engelska DRAM-fabrik

Den ekonomiska härdsmältan i Asien tvingar Siemens att stänga en nästa ny DRAM- fabrik i England.


Siemens skall lägga ner en fabrik för tillverkning av DRAM i England, bara ett drygt år efter det att den först slog upp portarna. Nedläggningen kommer förmodligen att börja redan i september, om inte Siemens och den brittiska regeringen hittar en köpare innan dess.

För bara ett par månader sedan berättade Siemens halvledarchef Dr. Ulrich Schumacher att företaget inte skulle lägga ner några fabriker, utan istället använda sin tillverkningskapacitet på ett effektivare sätt (se Elektroniktidningen 8/98 och 9/98). Idag verkar det som om företaget inte kommer att hålla sitt löfte.

Det var med viss bitterhet som Schumacher meddelade beslutet:

- Vi blev tvungna att lägga ner fabriken på grund av den fortsatta nedgången på den globala halvledarmarknaden. Orsaken är den låga prissättningen hos våra konkurrenter i Asien, säger Schumacher i ett pressmeddelande.

- Att vi valde England beror på att vi också har en fabrik i tyska Dresden. På det sättet behåller vi en stor kapacitet för minnestillverkning på tre kontinenter, säger Andreas von Zitzewitz, chef för Siemens globala minnestillverkning.

- En annan anledning var att vi förlorade en partner till fabriken i England på grund av den ekonomiska krisen i Asien. Och förstärkningen av det brittiska pundet var också en bidragande faktor, säger han.



På sparlåga


Företagets DRAM-tillverkning kommer nu att gå på mycket låg fart men von Zitzewitz lovar att en aggressiv övergång till logikkretsar skall rädda företagets halvledarverksamhet.

Den nedläggningshotade fabriken ligger i norra England och har 1 100 anställda. Den tillverkar 64 Mbit DRAM-kretsar i en 0,24 μm process liksom 16 Mbit DRAM. Beslutet att bygga fabriken togs 1995 då prognosen för DRAM såg mycket ljusare ut. Men sedan 1995 har marknaden sjunkit med hela 95 procent, enligt Siemens.

Trots stora förluster på DRAM-marknaden gjorde Siemens ytterligare investeringar i år för att utöka sin kapacitet på 64 Mbit. Bland annat öppnades en ny minnesfabrik i White Oak, USA, i april.

Susan Kelly

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)