JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Snart kommer fler instrument för PXI

Än har den inte slagit igenom, den blandning av PCI och VXI- bussarna som National Instruments utvecklat och kallat PXI. Men genombrottet är inte långt borta, säger entusiasterna.


- Situationen för den drygt halvårsgamla PXI-standarden är ungefär densamma som för VXI-standarden när den var ny. Det är utbudet av instrument som begränsar tilllämpningarna, säger Leif Johansson på National Instruments Sverigekontor.

Men mer instrument är på väg, både från National Instruments och från de 15 företag som hittills hoppat på PXI-tåget. Bland nyheterna märks digitala multimetrar och switchkort.

Fortfarande saknas dock de riktigt stora mätleverantörerna, däribland Hewlett- Packard, Tektronix och Fluke. De flesta PXI-system som byggts har därför kombinerats med GPIB-instrument för till exempel telekomtest eller spektrumanalys.

Idag används PXI i första hand för datainsamling vid produktionstest men med ökat instrumentutbud blir det säkert vanligare att analysen görs direkt i hårdvaran.



Mellan PC och VXI


- PXI-systemen ersätter enklare pc-system eller manuella tester, säger Leif Johansson.

PXI-systemen har därför funnit sin nisch mellan enkla, billiga system bestående av en persondator med några instickskort och de kraftfulla men dyrare VXI- systemen. Få persondatorer har plats för mer än tre instickskort, och när det inte räcker till blir PXI den naturliga lösningen. Så hoppas man åtminstone på National Instruments.

Startkostnaden för ett PXI-system ligger på 45 000 till 50 000 kronor. För det får man chassi, kontroller och operativsystem. Sedan kostar PXI-korten från 3 000 och uppåt.

- Ett pc-system börjar på cirka 20 000 kronor medan ett VXI-system kostar minst 80 000 till 90 000 kronor, säger Leif Johansson.

För att få en rättvisande bild måste man dock slå ut kostnaderna per kanal.

Operativsystemet är Windows och programutvecklingen sker vanligen i Labview eller Labwindows/CVI. Valet beror mycket på tidigare erfarenhet och vem som ska använda det färdiga programmet.

- När den som programmerar också är användaren är det vanligare med Labview. När testavdelningen utvecklar för produktionen överväger Labwindows/CVI, det vill säga C-programmering, säger Johansson.

- Det är precis lika enkelt att utveckla ett PXI-system som ett pc-system. En stor del av programvaran från ett pc-system går också att återanvända i ett PXI- system.

Per Henricsson



PXI=PCI+VXI


Byt ut den gamla VXI-bussen mot persondatorns PCI-buss och låt Microsoft stå för operativsystemet. Vips får man PXI, eller PCI eXtensions for Instrumentation som det fullständiga namnet lyder. För att få instrumentstyrningen att fungera är PCI-bussen kompletterad med bland annat timing- och triggsignaler av National Instruments, som utarbetat specifikationen för PXI.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)