JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. DSP med ny arkitektur

Signalprocessorer DSP-leverantören ZSP lanserar den första i en serie digitala signalproessorer som använder ZSPs nya DSP-arkitektur.


Kretsen, ZSP16401, är ZSPs första produkt sedan företaget grundades 1996. Den är baserad på en parallell arkitektur, som använder teknik från riscprocessorer. Bättre prestanda och förenklad programmering är resultatet.

Arkitekturen ger tio gånger högre prestanda än vanliga DSP-arkitekturer. Arkitekturen har förutom två MAC-enheter även två ALU-enheter som arbetar parallellt. Arkitekturen har en instruktionsuppsättning som är hämtad från riscprocessorer för att förenklar programmeringen av DSPn. Man sparar också programmeringstid med en generell registerfil på 16 Mbit som fungerar som en snabb data-cache. Tillämpningsområdena är bland annat infrastrukturer för telekommunikation, såsom Basstationer.

Produktionen av kretsen kommer igång senare i år och volympriset väntas ligga runt 50 dollar. Kretsen tillverkas i en 0,35 mm process, samt packas i en 160- bens PQFP. Provkretsar kan beställas av svenska kontoret.

Susan Kelly

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)