JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Östergötland vill också ha en "fabb"

Östergötland vill locka till sig en halvledarfabrik. Betet är regionens elektronikindustri och god tillgång till kompetent personal.


Landshövding Björn Eriksson har bjudit in den österrikiska halvledartillverkaren AMS, Austria Mikro Systeme.

Den 9-10 februari kommer representanter för företaget till Linköping, Motala och Norrköping för att träffa lokala företag och diskutera möjligheterna till att bygga en fabrik. En sådan skulle kosta 1-5 miljarder och få runt 200 anställda.

Bakom besöket ligger ett projekt som East Sweden Development Agency, ESDA, driver. ESDA är gemensamt organ för kommunerna i Motala, Linköping och Norrköping, länsstyrelsen, landshövdingen och Teknikbrostiftelsen.

- Vi vill ha hit företag som tillverkar asicar, kundanpassade kretsar säger Leif Erlandsson på ESDA.

- En volymtillverkare är inte lika intressant, säger han

Eftersom asicar vinner på nära samarbete mellan konstruktör och tillverkare finns det en poäng med att lägga fabriken nära kunderna. AMS gör nästan uteslutande asicar, med både analog och digital teknik.



Tätt bland elektronikföretagen


- Vår styrka är att vi har många företag och gott om kompetent personal, säger Leif Erlandsson.

Enligt honom har Östergötland fyra gånger så många anställda inom elektronikindustrin som landet i genomsnitt. I Linköping finns Mjärdevi Science Park, och regionen ståtar med fabriker från Ericsson, Saab, Bofors och Nokia. Och Linköpings Universitet har forskning inom ytfysik och elektronik.

AMS har en speciell metod för att göra det billigt att ta fram asicar i småserier. Genom att stoppa in 10 till 20 olika kretsar på varje kiselskiva kan kunderna dela på kostnaden för maskerna. Priset per krets kommer då ner i tusenlappar.

AMS har 1 100 anställda och säljer för drygt en miljard kronor per år, vilket motsvarar Ericssons halvledarfabriker i Kista. Man har fabriker i Österrike, Sydafrika och Tyskland. Norden står för en fjärdedel av försäljningen.

Officiellt har man inga planer på en ny fabrik.

Mikael Zackrisson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)